Als 101 anys

Mor l’artista Françoise Gilot, la dona que va abandonar Picasso

Mor l’artista Françoise Gilot, la dona que va abandonar Picasso

Afp

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’artista Françoise Gilot, que va ser parella de Pablo Picasso durant una dècada, ha mort aquest dimarts en un hospital de Manhattan als 101 anys, segons informa el diari ‘The New York Times’, que esmenta una filla de la finada. Gilot patia problemes pulmonars i cardíacs.

Autora de ‘Vida amb Picasso’, llibre publicat el 1964, Gilot va ser no només una de les poques dones que va abandonar per la seva voluntat el pintor malagueny, sinó que a més va refer la seva vida sentimental i artística i va tenir una notable carrera als Estats Units com a pintora i escriptora després de la seva separació.

Gilot va conèixer Picasso el 1943, quan ella tenia 21 anys i ell 61. Mai es van casar, però van mantenir una relació durant 10 anys i van tenir dos fills en comú, Claude i Paloma.

En un moment en què s’està reinterpretant la figura de Picasso com un home manipulador i masclista, el rotatiu recorda un extracte del llibre, quan Gilot va anunciar al pintor que l’abandonava i Picasso va reaccionar així: «¿Et creus que algú s’interessarà per tu? Mai ho faran només per tu: fins i tot les persones que creus que t’aprecien, només serà una mena de curiositat per una persona que va tenir una vida que va fregar la meva tan íntimament».

Notícies relacionades

El llibre va ser un supervendes i, malgrat el seu to generalment amable amb el seu examant –el va arribar a dedicar «a Pablo»–, va fer enfurismar Picasso, que li va retirar la paraula, així com als dos fills en comú.

I, tot i que el llibre i la seva condició d’examant del geni va ser el que li va donar més fama, la seva carrera com a pintora va ser exitosa i alguns dels seus quadros formen part de les col·leccions del MET Museum, el MoMA i el Centre Pompidou a París; fins i tot el 2021 una obra seva titulada ‘Paloma amb una guitarra’ es va vendre per 1,3 milions de dòlars en una subhasta a Sotheby’s.