Compte enrere al Fòrum

El Cruïlla accelera per ser «el primer festival al 100% amb energia neta»

El festival realitzarà un estudi amb Endesa amb l’objectiu de prescindir en el Fòrum dels grups electrògens que funcionen amb combustibles fòssils i reduir així les emissions de CO2

El Cruïlla accelera per ser «el primer festival al 100% amb energia neta»

Ferran Sendra

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

A un mes i escaig de la seva nova edició i en ple compte enrere, el Cruïlla posa l’accent en les innovacions que es disposa a aplicar per «reduir o neutralitzar les emissions de CO2» i arribar a fer de la cita del Fòrum, en un futur pròxim, «el primer festival realitzat al 100% amb energia neta». Així ho va destacar aquest dimecres el director de la mostra, Jordi Herreruela, a l’acte realitzat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on es van donar nous detalls respecte a la seva programació extramusical, en concret a sengles parcel·les en alça, Cruïlla Comèdia i Cruïlla Arts.

El Cruïlla té el cartell tancat de la seva nova edició, del 5 al 8 de juliol, en què atraccions de l’àmbit pop-rock com The Offspring, Sigur Rós, Placebo o Franz Ferdinand conviuen amb reclams llatins (alta concentració en la jornada de dijous 6: Rubén Blades, Los Van Van, Bomba Estèreo) i una graella de talents pròxims que va de Judit Neddermann a Rodrigo Cuevas, passant per Sen Senra, Amaia o Pau Vallvé. Un cartell que practica un eclecticisme propi del festival des dels seus inicis, el 2005, quan es deia Cruïlla de Cultures i se celebrava a Mataró. «Llavors ens deien que fèiem mestissatge, i ho rebutjàvem perquè no volíem cap etiqueta», recordava Herreruela. «Som un festival divers i plural, i creiem que aquest és un reflex de la ciutat de Barcelona».

L’impacte del carboni

La clau mediambiental és identificativa de la mostra, que es distingeix per la seva concentració de públic autòcton, un 95%. «En els grans esdeveniments, el 80% de l’impacte té a veure amb la mobilitat dels assistents, i en el Cruïlla som un exemple del que pot ser un festival del segle XXI», va raonar Herreruela, que situa en aquesta edició la missió d’avançar en l’objectiu que el festival no utilitzi grups electrògens que funcionin amb combustibles fòssils (unitats, ara com ara, imprescindibles al Fòrum) i que pugui connectar-se a la xarxa elèctrica (amb energia renovable).

El Cruïlla realitzarà, amb Endesa, un estudi de l’impacte del carboni, així com un altre amb l’Agència de Residus de Catalunya amb la vista posada a «fer un festival amb residus zero», va apuntar el seu director, Isaac Peraire. Un altre aspecte nou és la posada en marxa d’un circuit d’autobusos que connectarà el Fòrum amb el centre de Barcelona i diverses localitats metropolitanes, a fi d’«evitar l’ús de vehicles privats».

Notícies relacionades

En la programació destaca l’auge de Cruïlla Comèdia, parcel·la ara coordinada per Oriol de Balanzó i orientada a reflectir «l’eclosió que s’ha produït en els últims anys en l’‘stand-up comedy’ catalana». Després d’aquesta edició s’emanciparà donant forma a un festival independent, «amb programació estable en sales de Barcelona», el suport de TV-3 i l’assessoria artística de Manel Vidal, Irene Minovas i Tomàs Fuentes. El Cruïlla Arts oferirà l’espai d’El Estafador, impulsat per Disseny Hub i la regidoria de Turisme i Indústries Creatives, i inclourà «batalles de dibuixants en un ring de lluita lliure», i portarà les il·lustracions «de la taula a l’espectacle», va indicar el seu responsable Javi Royo.