Del 29 de juliol al 18 d’agost

El Festival de Torroella ofereix menys concerts

  • La 43a edició recupera ‘Giuseppe riconosciutto’ de Domènec Terradellas amb Vespres d’Arnadí i debuten a la mostra la soprano caribenya Jeannine de Bique i la Chamber Orchestra of Europe dirigida per Harding

  • El centenari Alicia de Larrocha celebra el llegat de l’excelsa pianista

  • Casa Hurtado es convertirà en centre de difusió musical en el centenari de Victòria dels Àngels

El Festival de Torroella ofereix menys concerts

TIM TRONCKOE

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Festival de Torroella de Montgrí (l’Alt Empordà) proposa un refugi musical on escapar-se del soroll, de l’activitat frenètica i de les preocupacions. Reconnectar amb l’ànima a través de la música amb un repertori que inclou cinc segles, des del Renaixement fins als nostres dies és l’objectiu d’aquesta 43a edició en què, com és habitual, conviuen artistes consagrats amb veus emergents. «Aquest any hi ha menys concerts, en passem de 20 a 16 però han augmentat les activitats paral·leles», ha destacat Montse Faura, directora del festival. Aquest any compta amb 616.000 euros de pressupost, un 8% més de pressupost que l’anterior.

Juntament amb veterans com el pianista Joaquín Achúcarro, que aquest any rendirà homenatge a la seva col·lega Alicia de Larrocha en el centenari del seu naixement, o el tenor Mark Padmore al capdavant d’Orchestra of the Age of Enlightenment amb obres de Bach i el pianista islandès Víkingur Ólafsson també se centrarà en el mateix compositor, de qui interpretarà les ‘Variacions Goldberg’. Yuliana Avdeeva, que va guanyar en el Concurs Internacional Frédéric Chopin, oferirà obres de Beethoven, Liszt i Chopin. I la violinista francesa Amandine Beyer, connectada al festival des del 2018 que aquest estiu oferirà obres de Corelli i Händel amb Gli Ignoti.

El concert inaugural el 29 de juliol en memòria d’Ernest Lluch, polític socialista assassinat per ETA a Barcelona, recuperarà l’oratori ‘Giuseppe riconosciuto’ del compositor català Domènec Terradellas, la seva primera obra, estrenada a Itàlia el 1736. «És la primera vegada que es farà completa», ha destacat Dani Espasa, que dirigirà aquesta obra amb Vespres d’Arnadí i que comptarà amb un sòlid repartiment de veus que estan despuntant: Alicia del Amo, Mercedes Gancedo, Anna Alàs, Rafael Quirant, Roger Padullés i Jorge Navarro Colorado.

Homenatge al costat de les Medes

El poema simfònic de Juli Garreta ‘Les illes Medes’ estrenat per l’Orquestra de Pau Casals fa un segle sonarà al mateix lloc que va inspirar-ne la creació a l’escenari del Molinet, a l’Estartit, just davant de les illes que van inspirar la composició. L’interpretarà la Simfònica del Vallès dirigida per Xavier Puig, que completarà el programa amb ‘Talaiot’, una altra obra inspirada en una illa, Menorca, bressol de Marco Mezquida, autor i solista en aquesta peça per a piano i orquestra estrenada amb èxit aquesta temporada. «Només espero que no faci gaire vent. He tingut malsons imaginant que volaven les partitures», ha destacat el músic, que té una obra que és, «un viatge contundent sense pausa de 50 minuts». Si bufés la tramuntana, el festival recorrerà al pla B: traslladar el concert a l’Espai Ter, magnífic auditori que acull la majoria de concerts. Allà precisament hi actuarà Maria del Mar Bonet i L’Arpeggiata, conjunt de la llaütista Christina Pluhar que connectarà la música antiga i popular en una producció que després viatjarà a altres festivals.

Debut de Jeannine de Bique

La brillant soprano caribenya Jeannine de Biquedebutarà a Torroella cantant àries de les grans heroïnes barroques juntament amb el conjunt Concerto Köln amb el qual ha gravat ‘Mirrors’, el seu premiat disc de debut. Quant a veus, destaca el recital en homenatge a Victòria dels Àngels que oferirà la soprano Erika Grimaldi amb Albert Guinovart, pianista que va acompanyar la cantant amb una sèrie d’obres molt estimades per la soprano catalana en una vetllada que commemora el centenari del seu naixement. Inclourà obres de Brahms, Puccini, Verdi i Wagner a Fauré, Granados i Montsalvatge.

Notícies relacionades

El Quartet Gerhard continuarà amb la integral dels quartets de cambra de Xostakóvitx i la música de Beethoven i Sibelius amb la ‘Simfonia núm 4’ de tots dos serà protagonista del primer concert a Torroella de la Chamber Orchesta of Europe capitanejada per Daniel Harding. L’Ensemble O Vos Omnes que dirigeix Xavier Pastrana recuperarà la música renaixentista de Joaquin Des Prez, coetani de Miquel Àngel i Leonardo Da Vinci. I Le Poème Harmonique amb Vincent Dumestre al capdavant viatjarà a Venècia amb la música de les processons amb què se celebraven les festivitats importants en un programa que inclou el meravellós ‘Nisi Dominus’ de Vivaldi.

Les entrades estaran a la venda a partir d’aquest diumenge a la web del festival www.festivaldetorroella.cat.