13 de maig

Plans per treure tot el partit a la Nit dels Museus 2023

En aquesta edició, 90 equipaments i espais museístics formaran part de la gran festa anual dels museus

Plans per treure tot el partit a la Nit dels Museus 2023

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Nit dels Museus 2023 torna amb força, ja que és l’edició amb més participació des del 2017. Noranta equipaments i espais museístics de vuit municipis de l’àrea metropolitana: Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet formaran part de la programació d’aquesta nit màgica que tindrà lloc el 13 de maig de 19.00 h a 1.00 h. La gran festa anual dels museus oferirà 121 exposicions i 86 activitats, entre les quals hi haurà tallers, visites guiades, recitals i concerts.

Noves incorporacions

Per a set dels espais participants aquesta serà la seva primera Nit dels Museus. És el cas de l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili, la Model - Espai de Memòria, el Mirador Torre Glòries, el Moco Museum, el MUHBA Bon Pastor, el MUHBA Santa Caterina i el Servei d’Arqueologia de Barcelona - Refugi Antiaeri Plaça del Diamant.

Deu centres més no van obrir en l’edició passada i sí que ho faran aquesta vegada: el Centre Obert d’Arquitectura - Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, KBr Fundació Mapfre, el Memorial Democràtic, el MUHBA Casa Padellàs, el MUHBA Fabra i Coats, el MUHBA Sant Honora,; el MUHBA Via Sepulcral, el Museu de Badalona - Jardí de Quint Licini, el Museu Egipci de Barcelona i el Museu Palau Mercader.

Exposicions gratuïtes

La gran varietat de temàtiques i tipologies de museus que hi ha a Barcelona i a l’àrea metropolitana es fa evident en una jornada com la Nit dels Museus. Les entrades seran gratuïtes, però en alguns casos es requerirà inscripció prèvia. Tot el que vulgui participar en sis hores de cultura als 90 equipaments que obriran les seves portes podran visitar exposicions com les següents.

‘Digital Impact’, al Disseny Hub Barcelona. La primera exposició vivencial d’art exclusivament digital a la ciutat en què es recullen obres de quinze artistes de renom internacional.

‘Sade. La llibertat o el mal’, al CCCB. Explora les implicacions estàtiques, filosòfiques i polítiques del llegat de l’escriptor Donatien Aphonse François Sade (1740-1814) en la cultura contemporània

‘Marcelo Brodsky. Resistència poètica’, a la Fundació Foto Colectània, fa un repàs de la trajectòria de l’artista i activista argentí Marcelo Brodsky.

‘Permanent Red. John Berger’, a la Virreina Centre de la Imatge, és una mostra que incideix en el caràcter polític de la trajectòria de Berger i en les seves col·laboracions amb fotògrafs com Jean Mohr, cineastes com Mike Dibb i Alain Tanner, dramaturgs com Simon McBurney i poetes com Mahmud Darwix. 

‘Lutum, l’essència dels edificis’, al Museu d’Esplugues de Llobregat (MEL) - Museu Can Tinturé. Explica els usos, la riquesa de models i les etapes principals de la ceràmica aplicada a l’arquitectura catalana entre finals del segle XIX i principis del XX.

Altres exposicions temporals són: ‘L’art del cartell a Barcelona. Col·lecció de cartells municipals de l’Arxiu Històric de la Ciutat’; ‘Hipertèlia’, de Mónica Rikić, i ‘inFirmitas’, d’Iván Gómez, a la Capella, o ‘Pioneres’, al Museu de la Música, protagonitzada per les dones que es van obrir pas en la música electrònica del segle XX.

Concerts, tallers i visites

Notícies relacionades

Concerts, tallers i visitesHi haurà visites de diferents tipus a les col·leccions i espais temporals. En alguns casos s’obrirà accés a llocs que habitualment estan tancats al públic, com és el cas del recorregut que proposa el castell de Montjuïc.

També s’esperen més propostes, com al Museu Torre Balldovina, de Santa Coloma de Gramenet, on es faran jocs i haurà visionat de curtmetratges. Al Cercle Artístic de Sant Lluc es podrà participar en un taller de dibuix amb una model en viu. Així mateix, al Jardí Botànic de Barcelona (Museu de Ciències Naturals de Barcelona), al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas i al Museu de la Ciència - CosmoCaixa hi haurà activitats per a tots els públics.