Referent en lluita

El centre feminista La Bonne acusa la Diputació de Barcelona de voler expulsar-lo de la seva seu

L’espai de creació feta per dones denuncia la «violència burocràtica» per impedir que segueixi a Sant Pere Més Baix

El centre feminista La Bonne acusa la Diputació de Barcelona de voler expulsar-lo de la seva seu
2
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Breu apunt històric. La pedagoga Francesca Bonnemaison va ser la principal impulsora de la primera biblioteca de dones pública d’Europa, inaugurada a Barcelona el 1909. A aquesta iniciativa la van seguir altres destinades a la formació de les dones i el foment de la creació feta per dones, que es van agrupar el 1922 a l’edifici del carrer de Sant Pere Més Baix, 7 sota el nom d’Institut de Cultura de la Dona. Després de la Guerra Civil, l’entitat es va veure obligada a entregar l’immoble a la Diputació de Barcelona, amb una clàusula que obligava a continuar la seva tasca fundacional i a què no es va fer cap cas. No obstant, aquesta clàusula va permetre a l’Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones arrencar un conveni a la Diputació de Barcelona per a l’ús de dues plantes de l’edifici el 2003. Naixia el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, que des del 2012 es diu La Bonne.

La Bonne, que aglutina més de 80 organitzacions de dones creadores, ha denunciat aquest divendres que la seva continuïtat a Sant Pere Més Baix, 7 està en perill a causa de les traves que, segons l’espai feminista, posa la Diputació de Barcelona a la renovació del conveni d’ús. Les portaveus de La Bonne han parlat de «violència burocràtica» exercida amb la intenció d’expulsar-les d’un edifici que, consideren, la Diputació de Barcelona pretén «usurpar» per treure-li més rendiment econòmic i institucional.

La «violència burocràtica» ve de lluny, ha explicat La Bonne, i en aquesta ocasió es concreta en l’exigència d’una Declaració d’Utilitat Pública (DUP) per renovar el conveni. La resolució final d’aquest tràmit administratiu, que de fàcil no en té res, correspon al Ministeri de l’Interior i La Bonne veu molt difícil aconseguir la DUP abans de finals del 2024, data límit de la pròrroga del conveni.

Informe jurídic

El col·lectiu Dones Juristes, assessor de La Bonne, assenyala al seu informe que «durant 20 anys, la DUP no ha sigut necessària per firmar el conveni, perquè la Diputació de Barcelona sempre reconeixia La Bonne com una entitat d’Interès Públic.» I afegeix: «Legalment, no és cert que sigui un tràmit obligatori».

Notícies relacionades

En un comunicat, La Bonne exposa que «si la Dipuación de Barcelona no firma la renovació del conveni, no només està deixant sense habitació pròpia una comunitat de centenars de creadores, sinó contradient-se a si mateixa, a bona part de la ciutadania i a representants de la Generalitat», que sí que consideren a l’entitat d’Interès Públic.

El centre de cultura feminista, «un referent internacional» en paraules dels seus representants, ha posat en marxa la campanya #LaBonneEsPlanta. Dijous es va celebrar una assemblea per debatre mesures i unes 40 dones van dormir a l’edifici com a acció de protesta.