La caixa de ressonància

‘Popular 1’: el fetitxe compleix 50 anys

La revista musical barcelonina commemora les seves cinc dècades d’heroica etapa amb un número especial en el qual celebra la seva visió del rock’n’roll com un sistema de fascinacions al qual podem seguir aferrats amb vestigis de la passió i la innocència adolescents

  • ¿Mike Oldfield s’ha retirat ?

  • Amants dels discos: el Japó és la vostra meca

‘Popular 1’: el fetitxe compleix 50 anys

POPULAR 1

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Encara hi ha moltes coses que passen sota radar, lluny els algoritmes, la IA i altres invents que carrega el diable, i entre totes elles cal consignar la sorprenent supervivència de la revista ‘Popular 1’, marca sempre acompanyada de la llegenda ‘rock’n’roll magazine’. Un número especial ens recorda que la publicació compleix ni més ni menys que 50 anys, un cas molt singular a escala internacional. Els compleix convertida en un objecte poc menys que clandestí. ¿Extemporani? Poc importa això davant l’evidència d’una forta base de lectors que celebren l’efemèride amb goig i militància. No hi ha aquests dies una regla d’or perquè una capçalera subsisteixi: cadascú busca la seva i té sort si arriba a trobar-la.

Aquest número de maig ofereix un detallat recorregut per aquestes cinc dècades recordant-nos que Martín J. Louis i Bertha M. Yebra, artífexs de ‘Popular 1’ el 1973, van ser pioners a veure en el rock un sistema de fascinacions que anava més enllà de la moda juvenil banal i que tampoc venia de gust convertir en objecte intel·lectualitzat. El mèrit de veure-hi un filó abans que ningú i, més important, materialitzar-lo en lloc de deixar-lo reposar com una ocurrència de barra de bar, els correspon a ells, igual que el fet de traçar la continuïtat a través del seu fill César: és ell qui va resultar ser l’autèntic friqui, el conductor de la revista en els temps més costeruts, abraçant-se al rock’n’roll amb vestigis de la passió i la innocència adolescents.

Notícies relacionades

‘Popular 1’ no ha volgut buscar audiència sota les pedres a cops de volant, sinó més aviat al revés, ha radicalitzat els aspectes forts de la seva identitat: culte sentimental a un ‘star-system’, atenció a les bandes que mantenen encesa la flama, diàleg intens i de tu a tu amb els lectors-fans. I extensió del rock’n’roll més enllà de la música, amb carinyo per l’extravagància: Ozzy Osbourne o The Cramps es creuen a les pàgines amb Errol Flynn, l’ocultista Aleister Crowley o l’actriu porno Traci Lords. Tot és rock’n’roll.

Moment de comentar que ‘Popular 1’ em va donar la primera oportunitat en aquesta professió, pels volts de 1989, i que quatre anys després vaig cometre la «gran traïció»: escapar-me a ‘Rockdelux’. Sol passar que les tragèdies, amb el temps, es converteixen en comèdies, així que correspon congratular ‘Popular 1’ per la seva longevitat, fidel a les seves creences. Aquesta revista que a César li agrada veure com un «fetitxe per a col·leccionistes», el paquet d’embolcall anònim que arriba al teu domicili perquè perdis durant una estona el món de vista.

Temes:

Música