Literatura

Apunta’t aquests deu llibres sobre maternitat per celebrar el Dia de la Mare

Elvira Lindo, Alejandro Palomas i Eva Baltasar han escrit sobre el tema i aquest 7 de maig és un bon moment per recuperar les seves obres

Apunta’t aquests deu llibres sobre maternitat per celebrar el Dia de la Mare
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les relacions entre mares i fills, la maternitat, és un dels clàssics de la literaturaque es fa més vigent que mai a principis de cada mes de maig, quan s’acosta la celebració del Dia de la Mare.

Les següents són deu propostes de novel·lesque parlen de mares i de fills:

'El verano que mi madre tuvo los ojos verdes'

'El verano que mi madre tuvo los ojos verdes'DTatiana Tibuleac (Impedimenta). «‘Aquella mañana en que la odiaba más que nunca, mi madre cumplió treinta y nueve años. Era bajita y gorda, tonta y fea. (...). La habría matado con medio pensamiento’». Malgrat aquest dur inici, aquesta història és plena de poesia. Una novel·la sobre la mort, la redempció, la maternitat i la reconciliació.

‘Apegos feroces’

‘Apegos feroces’De Vivian Gornick (Sexto Piso). Memòries d’aquesta autora nord-americana, una de les veus més reconegudes del feminisme. Gornick, una dona madura, camina amb la seva mare, ja àvia, pels carrers de Manhattan i en el transcurs d’aquests passejos plens de retrets, de records i complicitats, va desgranant el relat de la lluita d’una filla per trobar el seu lloc al món.

‘Tú no eres como otras madres’

‘Tú no eres como otras madres’D’Angelika Schrobsdorff (Periférica i Errata Naturae). L’autora reconstrueix la vida real i inconformista de la seva mare, una dona nascuda en una família de la burgesia jueva de Berlín, alliberada dels prejudicis del seu temps i que volia casar-se amb un artista. Tindrà tres fills de tres pares diferents, fidel a les dues promeses que es va fer de jove: viure la vida amb la màxima intensitat i tenir un fill amb cada home a qui estimés.

‘Boulder’

‘Boulder’D’Eva Baltasar (Literatura Random House). Protagonitzada per una dona solitària que es guanya la vida com a cuinera en un vell barco mercant al mig de l’oceà fins que decideix abandonar el mar per anar-se’n a viure amb una altra dona, la Samsa, a Reykjavík, on acabarà implicant-se en la gestació assistida d’una nena. Una història en la qual l’autora explora els límits entre el sexe i l’amor, la maternitat i la llibertat, l’animalitat i la humanitat.

‘Corazón que ríe, corazón que llora’

Corazón que ríe, corazón que llora’De Marysé Condé (Impedimenta). A cavall de la llàgrima i el somriure, aquesta novel·la és la commovedora memòria de la infància de l’autora antillana, premi Nobel alternatiu de literatura del 2018.

'Mi madre'

'Mi madre'De Yasushi Inoue (Sexto Piso). Història dels últims anys de la mare d’aquest escriptor japonès, sotmesa per la senilitat a anar oblidant la seva vida. El seu fill va recollir de forma delicada el seu declivi en unes emotives pàgines en què mostra el seu amor cap a ella i la fragilitat de l’ésser humà.

‘A corazón abierto’

‘A corazón abierto’D’Elvira Lindo (Seix Barral). Aquesta novel·la relata la història d’amor dels pares de l’autora, una apassionada i tempestuosa relació, i explica com la personalitat desmesurada d’ell i el cor feble d’ella van marcar el pols de la vida de tota la família en un homenatge a la generació dels nens de la guerra.

‘Una madre’

‘Una madre’D’Alejandro Palomas (Siruela). Una mare de 65 anys compleix el seu somni de reunir tota la família per sopar la nit de Cap d’Any, intensa, plena de secrets i mentides, de molt riure i de confessions. Sap que és el moment d’actuar i no està disposada que res l’aparti de la seva comesa.

‘La mitad de la noche’

Notícies relacionades

‘La mitad de la noche’De Mayra Montero (Tusquets). Un dia de platja en un Biarritz de 1926, Magdalena Laparra agafa els seus dos fills i entra al mar amb la intenció d’ofegar-se. El seu fill petit mor, però la nena de 7 anys aconsegueix escapar. Molts anys després, la supervivent torna al lloc per buscar respostes al que va fer la seva mare.

‘Hijas del Norte’

‘Hijas del Norte’De Sarah Hall (Alianza Editorial). Considerada una de les millors novel·listes joves del Regne Unit, aquesta novel·la distòpica s’ambienta en una Anglaterra desconeguda, un país gairebé inundat, amb els recursos controlats pel Govern i guerres en diversos llocs del món. En un escenari de precarietat i extenuant treball industrial, l’Autoritat insisteix que totes les dones portin dispositius de contracepció.