Exposició al Palau Robert

Bruce Springsteen i Barcelona: retrats de l’idil·li que va néixer al Palau d’Esports el 1981

  • Bruce Springsteen, amb covid, estarà «segur» a Barcelona

  • Les fotos inèdites del debut de Springsteen a Barcelona: ¿el millor concert de la història?

Bruce Springsteen i Barcelona: retrats de l’idil·li que va néixer al Palau d’Esports el 1981

Francesc Fàbregas

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pocs inicis de relació tenen tants testimonis com el de la parella Bruce Springsteen-Barcelona. Unes 7.000 persones van ser presents en aquella primera cita entre la que ja era estrella del rock –encara no ídol de multituds– i la capital catalana al Palau d’Esports de Montjuïc. Un concert històric –gestionat pel promotor Gay Mercader– celebrat el 21 d’abril de 1981 i per al qual van faltar per vendre alguns centenars d’entrades (per cert, a 900 pessetes, poc menys de sis euros). «A partir d’ara us portaré dins del meu cor», va clamar Springsteen cap al final de l’actuació, que va durar poc més de tres hores.

Dels presents, un va tenir una visió excepcional: Francesc Fàbregas, que llavors treballava per a la revista musical ‘Vibraciones’, va exercir com a fotògraf oficial del concert contractat per la discogràfica CBS. Durant anys, la llegenda d’aquest concert, que va suposar el primer del ‘Boss’ a Espanya (llavors tenia 31 anys i ara en té 73), va anar creixent tant com la dimensió que ha adquirit després el seu protagonista. D’aquella nit, Dave Marsh va deixar escrit en el llibre ‘On tour 1968-2005’: «Cap públic que jo hagi conegut ho ha ‘demostrat tota la nit’ [amb referència a la cançó ‘Prove it all night’] com aquell de 1981. Ni a Barcelona ni enlloc. Va ser el concert més gran al qual mai he assistit».

Quaranta-dos anys després d’aquest ‘enamorament sobtat’ entre l’artista de Nova Jersey i Barcelona, una exposició als jardins del Palau Robert rememora aquell dia amb les fotografies de Fàbregas. I tot això 10 dies abans de la tornada de Springsteen a la ciutat (parada gairebé sempre obligada a les seves gires) per a un doble concert: 28 i 30 d’abril a l’Estadi Olímpic.

«Venia a conquerir, a prendre la ciutat, i això és el que va fer»

Gay Mercader

Notícies relacionades

Així, el Palau Robert acull des d’aquest dijous una exposició fotogràfica, comissariada pel mateix Fàbregas i dissenyada per Oscar Cusidó, que recopila instantànies d’aquell dia. La mostra, que inclou un pròleg del periodista d’EL PERIÓDICO Jordi Bianciotto, exposa també els testimonis de personatges que hi van ser presents aquell dimarts d’abril de 1981.

Com el del promotor Gay Mercader, que va passar el dia amb el ‘Boss’ per Barcelona i recorda que li va cridar l’atenció «la seva potència» en directe. «Era un huracà en escena. Molt intens, perquè ell era així, intens. Venia a conquerir, a prendre la ciutat, i això és el que va fer», assenyala Mercader. O, entre d’altres, el del cineasta Manuel Huerga: «Hi ha un abans i un després d’aquest baptisme del 81. Em va explotar el cap veient la bèstia a l’escenari». Aquests són alguns dels encesos testimonis que recull l’exposició fotogràfica sobre el naixement de l’idil·li Springsteen-Barcelona, que s’inaugura aquest dijous i serà als jardins del Palau Robert fins al 14 de maig.