68a edició

El pianista Jonathan Mamora guanya el Concurs Maria Canals

El músic nord-americà de 27 anys es va imposar en la final al jove rus Valentin Malinin, de 21, i a l’ucraïnès Roman Lopatinski, de 29

El pianista Jonathan Mamora guanya el Concurs Maria Canals
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El nord-americà Jonathan Mamora, de 27 anys s’ha proclamat guanyador de la Gran Final del 68è Concurs Internacional de Música Maria Canals al Palau de la Música Catalana. Com a guanyador ha rebut el premi Fundació Jesús Serra, dotat amb 25.000 euros i un mínim de cinc concerts amb orquestra per diverses ciutats d’Espanya. També s’ha emportat el premi Palau de la Música consistent en un recital a l’auditori modernista.

El rus Valentin Malinin, el finalista més jove, de 21 anys s’ha emportat el segon premi de la Fundació Carulla dotat amb 10.000 euros i el Premi del Públic. També s’ha adjudicat el Premi dels Estudiants. L’ucraïnès Roman Lopatinski, de 29 anys, ha quedat en tercera posició i ha guanyat 6.000 euros.

És el resultat del veredicte de quatre proves realitzades durant la competició, no només la final, en què el nivell demostrat pels concursants ha sigut sorprenent. Els tres seleccionats s’han lluït en l’última prova, acompanyats per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya dirigida per Manel Valdivieso. L’ucraïnès Roman Lopatinski, ha ofert el ‘Concert per a piano i orquestra en Sol major’, de Ravel. El rus Valentin Malinin, ha tocat el ‘Concert per a piano i orquestra núm. 1 en Si bemoll menor’, de Txaikovski. I el nord-americà Jonathan Mamora, el ‘Concert per a piano i orquestra núm. 3 en Re menor’, de Rakhmàninov.

76 pianistes de 28 nacionalitats

Aquest any han participat 76 pianistes de 28 nacionalitats diferents, dels quals 6 espanyols, en un concurs amb unes proves eliminatòries que van començar el 19 de març.

Notícies relacionades

Tots els assistents a la prova final o que l’han seguit a distància per Catalunya Música han pogut votar el seu intèrpret preferit de la final per atorgar el Premi del Públic, consistent en 25 hores de gravació i producció ofertes per Solfa Recordings. Aquesta votació participativa s’ha fet a través dels dispositius mòbils amb un enllaç de la web.

Aquest any el jurat presidit per l’uruguaià Carlos Cebro ha estat format per músics de reconegut prestigi internacional, com la pianista japonesa Yukiko Akagi, el pianista italià Vincenzo Balzani, el pianista xinès Hung-Kuan Chen, la pianista georgiana Nina Kereselidze, el pianista nord-americà Pavel Nersessian, la pianista polonesa Ewa Osinska, el pianista, compositor i improvisador letó Vestards Simkus i la pianista catalana Alba Ventura.