Nominacions catalanes

‘Crim i Càstig’, ‘Zona Inundable’, ‘Runa’ i ‘La gata perduda’, finalistes en els premis Max de teatre

Pere Arquillué és nominat com a millor actor per ‘L’adversari’ i Marina Salas com a millor actriu amb la murciana Marta Nieto (ex aequo) per ‘La infamia’

‘Crim i Càstig’, ‘Zona Inundable’, ‘Runa’ i ‘La gata perduda’, finalistes en els premis Max de teatre
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’adaptació escènica de ‘Crim i càstig’, de Pau Carrió, que va transformar la sala principal del Teatre Lliure de Montjuïc, i la coproducció del TNC i el Teatre Principal de Palma ‘Zona inundable’, dirigida per Marta Gil, la coreografia de Lali Ayguadé ‘Runa’ i l’òpera comunitària del Liceu ‘La gata perduda’, realitzada amb la gent del Raval, s’han classificat com a finalistes en les principals categories de teatre, dansa i teatre musical als premis Max. Els guardons es donaran a conèixer en la cerimònia que se celebrarà el 17 d’abril al Gran Teatre Falla de Cadis. Per ara els únics amb el premi assegurat a la gala són el Tricicle, que rebrà el Max d’Honor.

Pere Arquillué opta al Max a Millor actor per ‘L’adversari’, actualment a la cartellera en el Romea, on rivalitza amb Alfredo Noval per ‘La vida es sueño’ i Carlos Hipólito per ‘Oceanía’. A Millor actriu aspira l’actriu catalana Marina Salas i la murciana Marta Nieto (ex aequo) per ‘La infamia’, Pepa Pedroche per ‘Los Santos Inocentes’ i Ane Pikaza per ‘Yerma’. Aquesta última producció basca de la Sala BBK que també té entre les nominades ‘Borderland’ com Millor autoria revelació, pel treball de la bilbaina Marta Eguilior que competeix en aquesta catgegoría amb la valenciana Desirée Belmonte Pérez per ‘La caja. Donde la realidad pierde sus límites’ i el madrileny Javier Ballesteros per ‘Cucaracha con paisaje de fondo’.

En teatre al costat de ‘Crim i càstig’ i ‘Zona inundable’ són nominades com a Millor espectacle ‘Altsasu’, de La dramàtica errant, basada en un controvertit cas real, estrenat al Teatre Arriaga de Bilbao i ‘La infamia’ de Producciones, de Come y Calla, estrenada a Teatro Español; i ‘La voluntad de creer’, de Buxman Producciones, també al Teatro Español. De tots ells ‘Altsasu’ i ‘Crim i càstig’ són els únics espectacles que aspiren també a altres premis. Pau Carrió també està nominat a Millor adaptació teatral igual com Laila Ripoll per ‘Tea Rooms’ i María Goiricelaya Burón per ‘Yerma’. Aquesta última autora figura a més en l’apartat d’autoria teatral per ‘Altsasu’, on competeix amb Esther F. Carrodeguas per ‘Supernormales’ i amb Jesús Muñoz i Pau Pons per ‘Eclipse total’. Goiricelaya també ha sigut nominada a Millor direcció d’escena, on rivalitza amb Iñaki Rikarte per ‘Supernormales’ i Xavier Bobés i Alberto Conejero per ‘El mar: visió d’uns nens que no l’han vist’, estrenat al Teatre Nacional de Catalunya.

Tres nominacions per a ‘Runa’

‘Runa’, de la coreògrafa Lali Ayguadé, aspira a tres guardons, la de millor coreografia i la de millors intèrpret femenina i masculí de dansa. No obstant la seva peça no figura entre les nominades a millor espectacle de dansa on competeixen: ‘Al son’, de Sara Cano de Compañía de Danza, ‘Archipiélago de los desastres’ d’Elena Carrascal; ‘El bosque’ de Mario Bermúdez Gil; ‘Eta orain zer? ¿Y ahora qué?’ de Kukai Dantza i ‘La Reina del Metal’, de Compañía Vanesa Aibar.

Notícies relacionades

‘La gata perduda’, estrenada al Liceu, aspira a premi en l’apartat Millor espectacle musical o líric al costat d’‘El sobre verde’ estrenat al Teatre de la Zarzuela, Premis Ópera XXI, que va ser guardonat com a Millor iniciativa de foment de la lírica, i ‘Villa y Marte’, reinvenció del gènere de sarsuela firmada per Ron Lalá Teatro que es va donar a conèixer a Teatros del Canal.

Dues produccions catalanes figuren en l’apartat de Teatre de carrer i una a la de Teatre per a públic familiar. En el primer, ‘Maña’ de Cía. Manolo Alcántara i ’Paraules que trenquen ossos’ de Cia. Pagans, estrenada a la Fira de la Mediterrànea, competeixen amb ‘Love, love, love’, dels granadins Animasur. I en el segon, ‘Bajau’, de la companyia catalana Ponten Pie, és nominat al costat de ‘Blancanieves’, de La Chana Teatro i ‘El hombre que plantaba arboles/ Zuhaitzak landatzen zituen gizona’, de Teatro Gorakada.