Guardó

L’actriu catalana Carme Elias, Medalla d’Or de l’Acadèmia de Cine 2023

Les seves últimes tres pel·lícules porten la firma de la directora veneçolana Claudia Pinto: ‘La distancia más larga’, ‘Las consecuencias’ i el documental ‘Aquí, ahora’

L’actriu catalana Carme Elias, Medalla d’Or de l’Acadèmia de Cine 2023

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
EFE

La junta directiva de l’Acadèmia de Cine ha decidit concedir la seva Medalla d’Or 2023 a l’actriu catalana Carme Elias, de 72 anys, per la seva sensibilitat i l’entrega demostrada al llarg d’una extensa trajectòria des dels anys 70 fins a l’actualitat.

«Actriu que s’entrega als personatges, és perseverant i mai deixa d’aprendre», assenyala en un comunicat difós aquest dilluns la junta directiva de l’acadèmia que presideix Fernando Méndez Leite, que amb el premi reconeix la seva feina junt amb cineastes com Pere Portabella, Isabel Coixet, Fernando Fernán Gómez o Pedro Almodóvar.

Amb Javier Fesser va rodar ‘Camino’ (2008), que li va valer el Goya a la millor actriu protagonista i també ha treballat amb Carlos Vermut o, recentment, Claudia Pinto, al documental ‘Aquí, ahora’ (2022), que repassa la trajectòria d’aquesta actriu que fa un any va anunciar que tenia Alzheimer.

Especialitzada en «papers difícils de molta bellesa», l’Acadèmia destaca que és una intèrpret que «s’obre en canal quan se sent acompanyada pels cineastes que han confiat en ella».

Elias va debutar al cine amb ‘L’orgia’ (1978), de Francesc Bellmunt. La van seguir ‘Stico’, ‘Demasiado joven para morir viejo’, ‘El rey pasmado’, ‘Puente de Varsovia’, ‘Los peores años de nuestra vida’, ‘La flor de mi secreto’, ‘Pesadilla para un rico’, ‘Morir (o no)’, ‘El año del diluvio’, ‘Los aires difíciles’, ‘Planes para mañana’, ‘Camino’ i ‘Quién té cantará’.

Les seves últimes tres pel·lícules porten la firma de la directora veneçolana Claudia Pinto: La distancia más larga’, ‘Las consecuencias’ i el documental ‘Aquí, ahora’

Notícies relacionades

Reconeguda amb el Premi de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya o el Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2021, Elias ha compaginat el cine amb el teatre, on ha participat en muntatges com ‘Terra baixa’, ‘Los cabellos de Absalón’, ‘La gata sobre el tejado de zinc’, ‘El hombre del destino’, ‘Casi una diosa’, ‘Purgatorio’ i ‘Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?’, entre molts d’altres.

A la televisió va participar, entre d’altres, en les sèries ‘Anillos de oro’, ‘Turno de oficio’, ‘Señor alcalde’ i ‘Herederos", i ha posat veu, en doblatge, a actrius com Demi Moore, Daryl Hannah, Sigourney Weaver i Nastassja Kinski.

Temes:

Cine