Crítica de concert
Petrenko porta l’OBC al setè cel
El director rus va dirigir amb esplèndids resultats un monogràfic Richard Strauss

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) li va regalar aquest cap de setmana als seus abonats un programa meravellós, un monogràfic Richard Strauss que repassava tres moments de la trajectòria del compositor comptant al podi amb el talent de Vasili Petrenko, titular de la Royal Philharmonic.
Obres datades en dates tan diverses com el 1894, 1941 i 1948 mostren aquesta evolució sorprenent d’un músic inclassificable que va crear una obra mestra rere una altra. Pare del poema simfònic –forma que respon a un programa definit per un text literari–, de l’òpera expressionista i d’un catàleg de ‘Lieder’ sense igual, aquest geni de la melodia va estar representat primer pel seu ‘Divertiment (sobre Couperin), Op. 86’, de (1941), que l’OBC assumia en primera audició.
Aquesta ‘suite’ en vuit moviments s’inspira en obres per a teclat del compositor barroc, un d’aquests capricis experimentals que fascinaven Strauss, que mai va tenir problemes per ‘desconstruir’ obres i estils del passat per donar-li nova vida sota la seva mirada de superb orquestrador. Amb un conjunt de petites dimensions aconsegueix colors i timbres riquíssims, fidel a les melodies originals. Petrenko, ple d’idees en el fraseig, va oferir la varietat rítmica i dinàmica necessària, comptant amb unes fustes de luxe.
Mitja hora de poder simfònic
poder simfònicLa segona part es va obrir amb un dels tresors musicals de la Humanitat, els ‘Vier letzte Lieder’ (les ‘Quatre últimes cançons’, opus pòstum) escrites el 1948 i estrenades dos anys més tard, després de la mort del compositor. Aquest cicle simfònic reuneix en mitja hora tota la bellesa que l’autor va aconseguir posar en música al llarg de la seva trajectòria, ofert amb una impressionant prestació de l’OBC.
La soprano nord-americana Heidi Melton no va comptar, en tot cas, amb tot el suport necessari del mestre, ja que se la va veure molt desesperada en la «Frühling» inicial, evidenciant falta d’assajos i un treball més gran en el detall. Pendent d’ell en gairebé tot moment, la cantant buscava les notes en lloc d’oferir la seva visió dels textos i, fins que es va poder relaxar, ja entrada la segona cançó –la difícil «September»–, va fer el que bonament va poder, fins i tot amb algun desafinament i sense poder entregar-se a un adequat ús dels reguladors. En tot cas, almenys, va imposar una veuassa atractiva, i va ser molt aplaudida deixant, no obstant, una sensació agredolça.
Va acomiadar la vetllada el poema simfònic ‘Also sprach Zarathustra, Op. 30’ (‘Així va parlar Zaratustra’, 1894), inspirat en el text de Nietzsche, l’obertura del qual popularitzés Stanley Kubrick en la seva llegendària ‘2001. A space Odyssey’. Vasili Petrenko va regalar mitja hora de poder simfònic amb una lectura espectacular, transparència en els plans sonors, tot esculpit amb detall i, el més important, amb una OBC motivadíssima que es va mostrar lluminosa a les diferents seccions.
El concertino, Vlad Stanculeasa, es va lluir en els seus sols (ja ho havia fet en les cançons), igual com Francisco López a la flauta, Dolors Cano a la celesta o Mireia Farrés a la trompeta, per citar només alguns dels grans artistes que van ajudar a construir una vetllada carregada d’emocions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Tempesta judicial i política Cerdán no entrega l’acta de diputat i augmenta el nerviosisme del PSOE
- La xacra de la corrupció El soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, la presumpta manipulació de Koldo, Ábalos i Cerdán a Catalunya
- Tempesta judicial i política L’UCO apuntala el relat d’Aldama de les comissions per obres públiques
- Adéu als insectes: aquesta és la planta que has de posar a casa teva
- Un informe recent Koldo, Ábalos i Cerdán: així reconstrueix l’UCO 12 anys d’una relació que va derivar en presumpta trama de corrupció
- L’agricultura del futur El delta de l’Ebre assaja cultius alternatius a l’arròs a causa de l’augment de la salinitat del terreny davant el mar
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons». Els va tibar més i va dir: «a manar, al teu país»
- Consell Nacional Junts es compromet a «aprofitar» la «debilitat» de Sánchez després de la caiguda de Cerdán i obre la porta a retirar el seu suport al PSOE