Reconeixements

Roser Cabré-Verdiell i Miguel Ángel Oeste guanyen els Premis Finestres de Narrativa en català i castellà

David Pàmies i David Sánchez s’alcen amb el guardó de la llibreria i editorial al projecte de còmic, també recompensat amb 25.000 euros

Roser Cabré-Verdiell i Miguel Ángel Oeste guanyen els Premis Finestres de Narrativa en català i castellà
2
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Roser Cabré-Verdiell per ‘Aioua’ (Males Herbes) i Miguel Ángel Oeste per ‘Vengo de ese miedo’ (Tusquets) són els guanyadors dels tercers Premis Finestres de Narrativa en català i castellà, respectivament, que es concedeixen a títols publicats l’any anterior. David Pàmies (guió) i David Sánchez (dibuix), per la seva banda, es van alçar amb el segon premi Finestres de Còmic, que s’atorga a projecte d’obra en català, per ‘El rei dels cargols’. Els tres guardons, que es van donar a conèixer aquest dimarts, estan recompensats amb 25.000 euros.

El jurat del Premi Finestres de Narrativa en català, format per Marina Espasa, Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Gemma Medina, destaca de la primera novel·la de Cabré-Verdiell «la potència verbal i el desplegament d’imaginació amb els quals es descriu un viatge a Iowa, que és també un viatge al cor de les paraules i d’allò que volen i poden dir». Igualment remarca «les ressonàncies lynchianes i pynchonianes» de l’obra tant en els desvaris de la protagonista com en l’onirisme i l’abordatge gairebé al·lucinatori que fa de traumes i de ferides psíquiques profundes».

Pel que fa a ‘Vengo de ese miedo’, els jurats Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enríquez i Carlos Zanón ressalten «el valor d’aquest testimoni únic, irrepetible, valent i poc convencional», en el qual Oeste (Màlaga, 1973) «descriu l’abús constant del pare sota la mirada silenciosa de la mare, tant víctima com còmplice del pare». «En definitiva –acaba el veredicte–, l’autor converteix la seva història en un llibre poderós, brutal, tremend i únic». ‘Vengo de ese miedo’ va quedar en la sisena posició en la votació dels millors llibres del 2022 d’EL PERIÓDICO.

Sebastià Alzamora (‘Ràbia’, Proa) i Cristina García Molina (‘Els irredempts’, Labreu) van ser els finalistes en l’apartat de narrativa en català. Sara Mesa (’La familia’, Anagrama) i Yuri Herrera (‘La estación del pantano’, Periférica) van ser els finalistes en narrativa en castellà.

Historieta negra i surrealista

‘El rei dels cargols’, premi Finestres de Còmic, crea «un univers propi i particular» a partir d’«una trama ben resolta i addictiva amb un to negre i surrealista», valora del treball de Pàmies (Elx, 1982) i Sánchez (Madrid, 1977) el jurat compost per Anna Abella, Abigail L. Enrech, Max, Nadar i Montserrat Terrones.

Aquests, així mateix, han concedit una menció al talent nou (15.000 euros) a ‘Canícula’, d’Adrià Turina, projecte de còmic del qual destaquen «l’originalitat, l’humor grotesc i absurd, i el contrast entre la foscor de la trama i la lluminositat del dibuix». S’ha declarat deserta la segona menció en aquesta categoria.

‘El rei dels cargols’ i ‘Canícula’ seran publicats per l’editorial Finestres al llarg del 2024.

La trajectòria

Notícies relacionades

La primera edició dels premis Finestres de Narrativa va reconèixer ‘Las malas’, de Camila Sosa Villada, i ‘Tsunami’, d’Albert Pijoan, respectivament en castellà i català. En la segona convocatòria les novel·les distingides van ser ‘La señora Potter no es exactamente Santa Claus’, de Laura Fernández, i ‘La verda es porta’, de Joan Todó.

Max es va alçar gràcies a ‘Què’ amb el premi Finestres de Còmic a l’estrena del guardó, el 2022.