Per Sergi Mas

El pòdcast d’EL PERIÓDICO: ¿Pablo Neruda va morir de càncer o enverinat?

Un informe pericial revelarà que Neruda va ser "enverinat", segons la seva família

Les possibles hipòtesis es divideixen entre la mort natural, el càncer de pròstata i l’enverinament

El pòdcast d’EL PERIÓDICO: ¿Pablo Neruda va morir de càncer o enverinat?
1
Es llegeix en minuts
Sergi Mas

Va passar el setembre de 1973. Han passat gairebé 50 anys. I Xile es manté en suspens esperant la resolució de la causa de la mort del seu insigne poeta Pablo Neruda. Un gran interrogant que es divideix entre la mort natural, un càncer de pròstata o, per contra, va ser enverinat.

El nebot del poeta ha investigat sobre la resolució definitiva i s’entreveu un final desagradable. Ho comentem amb el corresponsal d’El Periódico a l’Amèrica Llatina, Abel Gilbert.

En les restes de Pablo Neruda van trobar un bacteri que ja estava al seu cos en el moment de la seva mort. I aquesta podria ser la prova definitiva que va ser ‘enverinat’ 12 dies després del cop militar del 1973 protagonitzat per Augusto Pinochet. 

"Sabem ara que el ‘Clostridium botulinum’ no hauria d’haver sigut a l’ossada de Neruda. ¿Què vol dir això? Que Neruda va ser assassinat, hi va haver intervenció l’any 1973 per part d’agents de l’Estat», va dir a l’agència Efe Rodolfo Reyes, nebot Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, el nom original del poeta.

Notícies relacionades

Però també se sap que l’enverinament va ser una pràctica d’allò més comuna ja des dels inicis de la dictadura. L’emblemàtic expresident Eduardo Frei Montalva apunta que també va morir per aquesta causa. ¿Va ser també el cas de Neruda?

On es pot escoltar

On es pot escoltar‘El pòdcast d’El Periódico’ es publica de dilluns a divendres i es pot escoltar a les plataformes iVooxSpotifyPodimoGoogle PodcastsAmazon Podcasts i Apple Podcasts.

Equip

Idea i supervisió: Iosu de la Torre.

Edició i realització: Sergi Mas.

Disseny de so: Cadena Pirenaica.

Estudi de gravació: Manolita Studios.

Veu en off: Mercè Torrents.