Investigació

Un informe pericial revelarà que Neruda va ser "enverinat", segons la seva família

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Pèrits internacionals revelaran aquest dimecres que el bacteri trobat a les restes del Nobel xilè Pablo Neruda "era al seu cos en el moment de la mort", cosa que pot demostrar que va ser "enverinat" dotze dies després del cop militar del 1973, va avançar la seva família a Efe en exclusiva.

"Sabem ara que el 'Clostridium botulinum' no hauria d’haver sigut a l'ossada de Neruda. ¿Què vol dir això? Que Neruda va ser assassinat, hi va haver intervenció l'any 1973 per agents de l'Estat", va dir Rodolfo Reyes, nebot del poeta.

El bacteri, responsable del botulisme, va ser trobat el 2017 a un queixal de Neruda per un altre panel d'experts, que va desestimar la versió de la dictadura i va rebutjar que la causa de la mort fos el càncer de pròstata avançat que l'afligia des del 1969.

El ‘Clostridium botulinum’ és un bacil que es troba en general a la terra, però els experts de la Universitat de McMaster (Canadà) i la Universitat de Copenhaguen van concloure a l'informe que es presentarà aquesta setmana que "no es va filtrar al cadàver de Neruda des de dins o al voltant del seu taüt", sinó que ja el tenia abans de morir.

La incògnita continua sent com i qui va introduir la toxina botulínica al cos de l'autor de ‘Veinte poemas de amor y una canción desesperada’.

"Es va trobar la bala mortal de Neruda, que la tenia al seu cos. ¿Qui la va disparar? Això es veurà pròximament, però no hi ha dubte que a Neruda el van matar. Intervenció directament de tercers", va emfatitzar Reyes.

Gran part de la família de Neruda dona suport a la versió de Manuel Araya, el seu antic xòfer, que sosté que va ser enverinat mitjançant una injecció a l'abdomen per un agent secret del règim que es va fer passar per un metge a la Clínica Santa María, a Santiago.

"Neruda no estava greument malalt, només tenia càncer. Caminava amb dificultat, tenia dolors, però no estava per morir", va indicar a Efe Elizabeth Flores, advocada de la família, que actua com a querellant en la causa iniciada el 2011 junt amb el Partit Comunista, al qual militava Neruda.

Reyes va recordar que l'escriptor, les restes del qual van ser exhumades el 2013 del seu jardí a Isla Negra, al litoral central xilè, havia planejat viatjar a Mèxic pocs dies abans de morir, als 69 anys, i que a l'exili s'hauria convertit en el "gran opositor" del dictador Augusto Pinochet (1973-1990).

Notícies relacionades

Les conclusions d'aquest nou informe pericial s'havien de conèixer el 3 de febrer, però l'audiència va ser cancel·lada en dues ocasions –primer per problemes tècnics i després per suposats desacords entre els pèrits– i reprogramada per a aquest dimecres.

"Els advocats demanarem un altre tipus de diligències que podran o no ser científiques", va afegir Flores.

Temes:

Poesia Xile