Èxit del festival

Unes 8.500 persones assisteixen a BCNegra

La cita anual ha esgotat aforaments i ha comptat, a més, amb 3.500 seguidors en línia

Unes 8.500 persones assisteixen a BCNegra

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El festival BCNegra, cita anual de referència per als amants de la novel·la negra a Barcelona, ha esgotat aforaments en la seva divuitena edició, amb una assistència de 8.500 persones i una audiència en línia de prop de 3.500 seguidors. El festival, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i que compta amb l’advocat, poeta i novelista Carlos Zanón com a comissari, ha tancat aquest diumenge una setmana de programació, amb 122 escriptors nacionals i internacionals i 80 activitats. Després de dos anys de limitacions a causa de la pandèmia, BCNnegra ha reprès el pols.

Hi han participat 112 autors, s’han programat 42 taules rodones i 53 activitats. El festival va arrencar dilluns passat amb l’anunci del premi Pepe Carvalho 2023 a l’escriptor cubà Leonardo Padura, que va rebre el guardó de mans de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una cerimònia celebrada dijous al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Entre els actes, va destacar una trobada a El Molino amb dues de les persones que millor coneixien l’enyorat Andrea Camilleri: Valentina Alferj, assistent de l’autor, la dona que el va ajudar a escriure en la seva ceguesa, i Antonio Manzini, autor de novel·la negra a qui tothom assenyala com el successor del sicilià, un honor que ell rebutja pudorosament. BCNegra va recollir dimecres passat l’evocació de l’incansable pare del comissari Salvo Montalbano per part d’aquests amics que tan bé el van conèixer. Com va reconèixer Manzini: «Camillieri va fer que la novel·la negra fos considerada a Itàlia veritable literatura».

Més de 8.500 persones han seguit la programació de manera presencial, amb El Molino i els Aribau Multicines com a escenaris principals, tot i que també hi ha hagut activitats en biblioteques i altres espais de la ciutat.

Algunes de les sessions s’han ofert també en línia, amb una audiència de prop de 3.500 persones, una xifra que previsiblement continuarà augmentant en els pròxims dies perquè es poden recuperar en diferit a la pàgina web del festival barcelona.cat/bcnegra.

Notícies relacionades

Entre els 122 autors, destaquen figures que mai havien participat al festival com l’escriptora nord-americana Laura Lippman, l’israelià Dror Mishani, el marroquí Tahar Ben Jelloun i el danès Steffen Jacobsen.

La programació s’ha obert també a altres disciplines íntimament vinculades amb el gènere negre com el cine, la música, el còmic i el teatre.