Equipament cultural

L’Ajuntament de Barcelona blinda l’Antic Teatre per salvar-lo de l’especulació immobiliària

El consistori inicia el procés perquè l’espai, un centre de referència en l’àmbit de la creació independent i comunitària, sigui públic

L’Ajuntament de Barcelona blinda l’Antic Teatre per salvar-lo de l’especulació immobiliària

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar aquest dimecres que l’ajuntament inicia el procés perquè l’Antic Teatre sigui públic. D’aquesta manera l’espai, un centre de referència internacional en l’àmbit de la creació independent i comunitària, queda blindat davant la molt seriosa amenaça de desaparició a causa de l’especulació immobiliària. La propietat de l’immoble, que data del segle XVII, havia comunicat a l’Antic Teatre la seva intenció de multiplicar per cinc el lloguer al venciment de l’actual contracte el 2027.

Una nombrosa i joiosa parròquia de veïns i creadors va celebrar com se celebren les grans victòries la bona nova, emmarcada en el 20è aniversari del projecte. «Nosaltres no som militants, som militars perquè estem lluitant 24 hores al dia», va dir la temperamental Semolinika Tomic, directora de l’Antic Teatre, que va arribar a Barcelona des de Iugoslàvia el 1985 atreta per la potent escena hardcore de la capital catalana, amb L’Odi Social, Subterranean Kids i GRB com a grups insígnia.

«És molt difícil tirar endavant qualsevol projecte cultural i ja no diguem un de tan singular com l’Antic Teatre», va dir Colau. «Som aquí per mostrar el màxim reconeixement de la ciutat a una iniciativa que ha sigut possible gràcies a l’extensa família que ha creat el centre», va afegir l’alcaldessa abans de deixar anar la bomba: el consistori ha trobat la via administrativa per blindar l’Antic Teatre. Demà iniciarà l’expedient per declarar-lo equipament cultural públic, mentre mantindrà les fins ara infructuoses negociacions amb la propietat. La gràcia és que ara tindrà l’ajuntament a la mà la carta de l’expropiació. L’equip de l’Antic Teatre ha reformat de dalt a baix durant aquests vint anys una finca que gairebé amenaçava ruïna.

Notícies relacionades

Daniel Granados, delegat de Drets Culturals de l’ajuntament, va esgrimir els motius de la decisió política: Ciutat Vella necessita espais de trobada i socialització, i l’Antic Teatre és un model d’espai obert a l’experimentació i a la contracultura irreverent i crítica.

L’Antic Teatre s’integrarà a la xarxa de Cases de Cultura de Barcelona, de la qual ja formen part Paral·lel 62 i El Molino i de la qual també formarà part l’Arnau quan acabi la seva reforma.