Recomanacions

Els 10 millors curtmetratges que pots veure en plataformes de ‘streaming’

  • Els quatre curts espanyols que han entrat en la carrera cap als Oscars

Els 10 millors curtmetratges que pots veure en plataformes de ‘streaming’

INSTAGRAM NETFLIX Y DISNEY+

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

No s’ha de subestimar mai el curtmetratge. De vegades, només fan falta uns quants minuts per connectar amb l’espectador i narrar una història igual o més poderosa que la de les pel·lícules, ja que la qualitat del bon cine no va regida pel temps. Dignes de veure i disfrutar, els curts conquereixen també les plataformes de ‘streaming’ audiovisual. En aquesta llista en trobaràs alguns dels més interessants que pots disfrutar des del sofà.

‘Bao’, de Domee Shi (2018)


En només set minuts, ‘Bao’ mostra l’angoixa provocada per la «síndrome de niu buit», un sentiment que moltes mares experimenten quan els seus fills es fan grans i abandonen la llar. Aquesta petita pel·lícula d’animació de Disney+ plasma la relació entre ‘mare i fill’ i com canvia a mesura que els nens creixen. El difícil pas entre la sobreprotecció i la dificultat per reconèixer que ja ha crescut i que no necessita ajuda.

’Enséñame el camino a casa’ de Pedro Kos i Jon Shenk (2021)

Tot i que els Estats Units són un dels països més rics del món té un greu problema amb les persones sense llar. Milers d’homes i dones que viuen als carrers de les grans ciutats sense un lloc on poder refugiar-se. Explicada des del seu punt de vista, ‘Enséñame el camino a casa’ és la proposta amb què Netflix ens acosta a una de les realitats més dures de la societat, la dels qui s’han vist obligats a viure al carrer per raons no tan desenraonades, que amb una mica de mala sort podrien passar-li a qualsevol, i que són un reflex d’una crisi humanitària que no deixa de créixer a la Costa Oest dels Estats Units i mundialment.

‘Loop’, de Pablo Polledri (2021)

‘Loop’ és un curtmetratge d’animació que es pot veure a Filmin. Un relat crític de la societat actual, en la qual cada ésser humà repeteix la mateixa acció una vegada i una altra. Els habitants formen part de l’engranatge d’un gran rellotge, l’harmonia del qual s’aguanta en l’alteració del sistema. És a dir, cadascú té un rol específic i una determinada acció que ha de desenvolupar en un etern bucle perquè el món continuï en funcionament, fins que un dia una parella decideix fer alguna cosa diferent.

‘Si algo me pasa, os quiero’, de Will McCormack i Michael Govier (2020)

‘Si algo me pasa, os quiero’, és un curtmetratge que visibilitza el problema de les armes als Estats Units. Amb un estil d’animació minimalista, Netflix narra en aquesta producció el dol que viuen uns pares després de la mort de la seva filla en un tiroteig a l’escola. Breu però dura, la història es fica a la pell del matrimoni i, de manera íntima, mostra les diferents maneres en què tots dos lidien amb el dol, el dolor i la soledat personal, alhora que miren de tenir cura l’un de l’altre.

'Una canción de amor para Latasha',



Aquest curt de Netflix homenatja Latasha Harlins, una jove negra de 15 anys que va ser assassinada el 1991 quan comprava un cartró de suc de taronja. Soon Ja Du, encarregada de la botiga, tenia el costum d’apuntar amb la seva arma de foc les persones negres, fins que aquell dia va decidir fer realitat les seves amenaces i acabar amb la vida de la jove. ‘Una canción de amor para Latasha’ immortalitza el testimoni dels familiars i amics de la noia, que la recorden com una nena gentil i amable que va ser víctima d’un assassinat racista.

’Mémorable’, de Bruno Collet (2019)

’Mémorable’ és un curtmetratge que es pot veure amb Apple TV (iTunes). Parla de la tristesa de l’oblit a través de la història del Louis, un pintor amb uns records que es difuminen a la mateixa velocitat que els seus quadros. Al seu costat sempre hi ha la seva dona Michelle, que lluita contra el dolor de veure com, dia a dia, el seu marit va caient en les urpes d’una malaltia neurodegenerativa. Però per a les coses bones i les dolentes, ella en té cura i disfruta de la seva companyia, i deixa clar que aquest és també el relat d’un amor incondicional.

’El regalo’, de Jacob Fray (2014)

El Jake és un nen que passa la major part del temps tancat a casa, jugant a videojocs i sense gairebé interactuar amb ningú. La vida li canvia quan la seva mare li fa un regal molt especial, un cadell al qual li falta una pota i que, tot i que al principi rep el rebuig del seu nou amo, acabarà canviant-li la vida. ’El regalo’ és un curt disponible a Amazon Prime Video, que reflexiona i mira de conscienciar sobre l’acceptació de la discapacitat.



’Carne’, de Camila Kater (2019)


’Carne’ és un curt documental disponible a Filmin, que, a través dels testimonis de cinc dones, explora la relació que tenen amb el seu cos en diferents etapes vitals, des de la infància fins a la tercera edat. Un relat feminista en format animació que parla de descobrir-se, acceptar-se i estimar-se a una mateixa, però també sobre els problemes vitals a què han de fer front les dones al llarg de la seva vida.


’Vuela’, de Bobby Rubio (2019)

’Vuela’, de Disney+, és el curt d’una família que acaba de donar la benvinguda al seu fill. Que, a mesura que creix, mostra comportaments poc habituals. Quan els metges confirmen que la particular manera en què es relaciona amb l’entorn es deu al fet que és autista, el seu pare, espantat pel rebuig que el nen pugui experimentar, decideix amagar la seva diferència per evitar-li qualsevol mena de patiment. Fins que comprèn que la felicitat del nen té molta més importància que l’opinió o la incomoditat de la societat. Una història commovedora a través de la qual el director explica la seva pròpia experiència amb el diagnòstic del seu fill.

’Piper’, d’Alan Barillaro (2016)

’Piper’ és la història d’un petit ocell al qual li ha arribat el moment d’abandonar el niu per començar a buscar el seu propi menjar. Tanmateix, és un animal molt poruc, i de seguida demana a la seva mare tornar a ser alimentat com una cria. Només quan ella s’hi nega i el convenç de fer el pas, el Piper decideix llançar-se a capturar les seves primeres cloïsses i acaba descobrint que li encanta divertir-se amb les onades del mar. Un curtmetratge de Disney+ que anima els nens a fer front als obstacles per si mateixos, i demana als pares que permetin als fills cometre errors perquè aprenguin sols.