A la Sala Beckett

‘Travy’, un assumpte artístic i familiar, torna als escenaris a la Beckett

Dues generacions d’intèrprets, la d’Oriol i Diana Pla i la dels seus pares, rendeixen homenatge al món de l’espectacle

‘Travy’, un assumpte artístic i familiar, torna als escenaris a la Beckett
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Travy és un espectacle aclamat sobre el món del teatre protagonitzat per dues generacions d’intèrprets d’una mateixa família. Oriol i Diana Pla i els seus pares, Quimet Pla i Núria Solina el recuperen per fi després d’estrenar-lo al Teatre Lliure i el munten a la Beckett aquest Nadal. Estarà a la cartellera fins al 15 de gener. «És una obra sobre la família i sobre el teatre que a casa hem viscut des de petits perquè forma part de nosaltres, de la nostra manera de viure», explica Oriol Pla, encantat de poder remuntar aquesta creació que és un petit gran homenatge al món del teatre. Han passat quatre anys des de la seva estrena a Montjuïc. El muntatge va aconseguir el premi de la crítica com a Millor espectacle de petit format.

«El vam estrenar al Lliure quan el dirigia Lluís Pasqual. Quan ell ja no estava al capdavant hi va haver problemes per poder fer l’obra en altres llocs, va ser complicat», recorda Oriol Pla, encantat de retrobar-se en escena amb la seva família. Quan eren petits ell i la seva germana solien acompanyar els seus pares, que els portaven per les places i pobles on actuaven. Els caps de setmana els seguien allà on anaven. Des de fa anys tant ell com la seva germana es dediquen a les arts escèniques des de disciplines diferents. Ella des de la dansa i el circ, ell ha fet carrera com a actor. Aquest any acomiada ‘Ragazzo’ a La Villarroel. «Ja són molts anys interpretant aquesta història i, tot i que m’ha donat moltes alegries i m’ha permès descobrir persones magnífiques, crec que després de set anys ja ha arribat el moment de deixar-ho», explica l’actor que compagina el teatre, la tele i el cine on ha destacat en pel·lícules com ‘Girasoles silvestres’ i ‘Petra’, totes dues de Jaime Rosales, i sèries com ‘El día de mañana’. Continua col·laborant a ‘Falaise’, de Baró d’Evel Cirk Cie i fa poc va acabar el rodatge de ‘Creatura’, d’Elena Martín.

Notícies relacionades

Ficció i realitat es barregen a ‘Travy’, una proposta que indaga en el difícil procés de creació en el si d’una família d’artistes on cadascú defensa les seves idees. «És una comèdia en clau de clown, un conte surrealista sobre una família que fa teatre», comenta Pla. L’obra, dirigida per l’actor, combina mim, teatre de text, circ, comèdia de l’art, clown.

Dos pallassos que van viure el final del franquisme i l’eclosió de les arts després de la mort de Franco, que van formar part de companyies històriques com Joglars i Circ Cric, dos personatges grans i amb poca gràcia i dos fills que transiten entre la transgressió de l’art i l’èxit amb una mirada diferent a la dels seus progenitors, s’han de posar d’acord amb ells per poder muntar un espectacle. ¿Ho aconseguiran? Aquest és el dubte que envolta aquesta creació que mostra el món de l’espectacle des de dins, en família i amb un toc surrealista.