El termòmetre dels Goya

‘As Bestas’, de Rodrigo Sorogoyen guanya als Forqué i se situa com a favorita en la temporada de premis

  • La pel·lícula de Rodrigo Sorogoyen guanya als Forqué en l’apartat de cine i la sèrie de Movistar + ‘Apagón’, s’imposa en l’apartat de sèries

GALA DE ENTREGA DE LOS PREMIOS FORQUÉ

GALA DE ENTREGA DE LOS PREMIOS FORQUÉ / Efe / Juan Carlos Hidalgo

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els Forqué no només obren la temporada de premis del cine espanyol, sinó que serveixen com a termòmetre per saber qui seran les triomfadores als Goya. En la majoria dels casos, els guardons que entrega l’Associació de Productors Cinematogràfics (creats per EGEDA) coincideix amb els que entrega l’Acadèmia de Cine. Si seguim amb aquesta tradició, ‘As Bestas’, de Rodrigo Sorogoyen, seria la guanyadora d’aquest any, ja que ha aconseguit el Forqué a la millor pel·lícula i el reconeixement al seu actor protagonista, Denis Menochet, cosa que la situa com a favorita en les pròximes entregues de guardons. 

Malgrat l’enorme varietat d’obres que han marcat aquest 2022, la pugna semblava centrar-se entre ‘As Bestas’ i ‘Alcarràs’, de Carla Simón, que a més comptava amb el prestigi d’haver aconseguit l’Os d'Or de Berlín, una fita dins de la nostra cinematografia. Tanmateix, la pel·lícula de Rodrigo Sorogoyen sembla consolidar-se dins de les preferències del sector: una coproducció, amb elenc internacional i que parteix d’un tema autòcton dins de l’entorn rural gallec. Un thriller tens i atapeït de violència interna que, almenys en aquesta ocasió, ha eclipsat la família Solá i els seus presseguers a Lleida. 

Notícies relacionades

Una altra de les favorites d’aquest any, ‘Cinco lobitos’, l’opera prima d’Alauda Ruiz de Azúa, aconseguia el premi al Cine i Educació, com deia la seva pròpia directora, segurament gràcies al seu discurs fonamental entorn de les cures que normalment exerceixen les dones i que tradicionalment mai s’han vist prou considerades dins de la nostra societat. A més, la protagonista, Laia Costa, es convertia en la millor actriu pel seu paper de mare primerenca que, gràcies a aquesta experiència, començarà a entendre millor la seva progenitora. Aquest premi la situa també com a triomfadora a les travesses dels pròxims Feroz i Goya. 

Des de fa dos anys les sèries també s’han fet un lloc fonamental en aquests guardons. ‘Apagón’ (Movistar+) ha guanyat el Forqué a la millor ficció i el de millor actor a Jesús Carroza per l’episodi dirigit per Alberto Rodríguez en el qual interpreta un pastor de cabres que ha de fer front a l’hecatombe de la societat moderna en la soledat de la naturalesa. En l’apartat femení, Mónica López s’imposava en la millor interpretació gràcies al policíac gallec ‘Rapa’.

Temes:

Cine