Balanç final

El Temporada Alta tanca amb 90% d’ocupació

Aquesta última edició el festival de Girona ha comptat amb 43.165 espectadors en sala davant els 45.947 de l’any anterior

El Temporada Alta tanca amb 90% d’ocupació
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El festival Temporada Alta de Girona ha acomiadat la seva 31 edició amb el 90% d’ocupació en totes les seves activitats i arriba a una xifra de gairebé 50.000 assistents en els 108 espectacles i activitats programades del 7 d’octubre al 12 de desembre d’aquest 2022. En total 7.500 persones s’han beneficiat dels programes socials i educatius del festival i 3.200 estudiants i 160 docents de 55 centres educatius han participat en les 128 activitats organitzades en el marc d’A Tempo, Arts i Formació.

«És un moment especialment difícil per a gairebé tothom, també per al teatre i les arts. Amb la inflació hi ha menys diners per comprar entrades i els costos han pujat. Ha sigut l’any més complicat però el balanç final no és dolent. És millor del que pensàvem», ha confessat Salvador Sunyer, responsable del festival.

Menys públic en sala

En els espectacle en sala les xifres estan una mica per sota de l’any passat. Aquest 2022 hi ha hagut 43.165 espectadors en sala davant els 45.947 de l’any anterior i els 53.086 de 2019, l’any abans de la pandèmia.

La primera edició celebrada amb normalitat –17 espectacles internacionals–, ha servit per poder reconnectar amb altres creadors i avançar certs projectes internacionals que el públic podrà descobrir en pròximes edicions. Entre aquests destaca Performing Landscapes, projecte europeu que arribarà el 2024 liderat per artistes tan singulars com Stefan Kaegi on participarà la companyia catalana El Conde de Torrefiel i set grups més de diferents països.

Més enllà de Girona

Més enllà de contactar amb el púbic, el festival té com a missió principal estimular la creació i generar treball, és a dir, estrenar, presentar obres i promoure les seves contractacions, d’allà la importància del contacte estret amb programadors nacionals i internacionals. En l’actualitat, 43 espectacles d’edicions anteriors segueixen rodant pel món. Aquest any, dels projectes produïts o coproduïts pel festival 14 tenen garantida una gira o temporada en teatres catalans i espanyols, quatre dels quals sortiran a l’estranger. ‘L’adversari’ d’Emmanuel Carrère dirigit per Julio Manrique i protagonitzat per Pere Arquillué i Carles Martínez farà temporada al Teatre Romea de Barcelona a partir del març.

‘Caridad’, d’Angélica Liddell té una gira internacional. També faran gira a l’estranger ‘Flors i viatges’ de Cabosanroque, ‘Depois do silenci’ de Christiane Jatahy i ‘Petróleo’, de les argentines Piel de Lava en una edició en la qual ha destacat la mirada de creadores femenines i els temes de gènere.

Avanç de la pròxima edició

Notícies relacionades

La maquinària del festival mai descansa. Ja es va anunciar el concert d’Antònia Font, que actuarà al Palau de Fires de Girona i s’ha confirmat la coproducció d’espectacles amb artistes i companyies com La Veronal, que estrenarà ‘Firmamento’, el seu primer espectacle per a públic adolescent i Nao Albet i Marcel Borràs amb una antologia dels seus treballs. El Eje muntarà ‘Eufòria y desazón’, nova creació del polifacètic director argentí Sergio Boris i Las Huecas estrenarà ‘De Amicitia’, una obra sobre l’amistat. I el projecte PPP que potència artistes joves de dansa urbana de diversos països europeus culminarà amb un gran espectacle gratuït a la plaça de la Constitució.

El Temporada Alta de Girona ha acabat però els seus responsables se centren ara en el Temporada Alta Iberoamèrica, que se celebrarà a partir de febrer a Buenos Aires, el Perú i l’Uruguai. «Mèxic també vol tenir-nos allà», ha assenyalat Sunyer.