Cita amb la historieta il·lustrada

«La festa» del Còmic Barcelona visibilitzarà més de 30 autores

  • Igort, Aude Picault i Anne Simon, entre l’«avançada» de convidats internacionals del saló, que se celebrarà del 31 de març al 2 d’abril i comptarà amb una gran exposició de Daniel Torres

  • El certamen, que rendirà homenatge a Carlos Pacheco, presenta el cartell de la 41a edició, obra de l’autora de ‘Contrapaso’, Teresa Valero

«La festa» del Còmic Barcelona visibilitzarà més de 30 autores

ANNA ABELLA

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aude Picault (‘Diosa’),Zerocalcare (‘Esqueletos’), Anne Simon (‘Emperatriz Cixtitis’; ‘Boris el niño patata’),Igort (‘Cuadernos rusos’ i ‘Cuadernos ucranianos’, ‘Kokoro’), Rosemary Valero-O’Connell (‘Laura Dean termina conmigo’), Lea Murawiec (‘El gran vacío’), Barbara Stok (‘Vincent’) i Sammy Harkham (‘Todo y nada’) són l’«avançada» dels autors internacionals convidats que ja han confirmat la seva presència a la 41a edició del Còmic Barcelona, que se celebrarà del 31 de març al 2 d’abril del 2023. Tornarà a ser al recinte de Fira Barcelona Montjuïc i, a més de rendir homenatge al desaparegut Carlos Pacheco, explicarà amb una gran exposició que recorrerà la trajectòria deDaniel Torres, creador de Roco Vargas i Gran Premi del 2022

«La sensació de festa i el poder transformador del còmic», detalla Teresa Valero (Madrid, 1969), autora del celebrat ‘Contrapaso’ (Norma) i coautora de ‘Gentlemind’ (juntament amb Juan Díaz Canales), sobre les dues idees que contagia el nou cartell del Còmic Barcelona, obra seva, que ha presentat aquest dimecres juntament amb la directora del saló, Meritxell Puig. «Volia transmetre el sentiment que tinc al llegir i, en especial, al llegir còmics, que et permet ser i viure una cosa diferent del teu dia a dia, el poder d’evadir-te, d’abstreure’t de la realitat. I aquesta sensació de festa, que el saló és una catapulta que et transporta a l’infinit», ha expressat Valero, davant d’una creació en la qual una jove entra a través de diverses vinyetes en mons totalment diferents.  

Tornarà el Còmic Barcelona a «la normalitat, com ha passat amb el Manga Barcelona fa una setmana», a una edició pensada ja en la presencialitat (tot i que hi haurà algun acte en ‘streaming’), i ocuparà, com en la prepandèmica del 2019, 52.000 metres quadrats dels pavellons 1,2,5 i la plaça de l’Univers, i amb un pressupost de prop d’un milió d’euros, ha explicat Puig, que espera superar la xifres de 2019 en expositors (195) i els 110.000 visitants del 2022 (quan es disposava d’un pavelló menys). «Volem arribar a més públic, sobretot a joves i famílies, potenciant l’espai Comic Kids, perquè sabem que el còmic pot ser una eina pedagògica i pot ajudar a començar a llegir però també a recuperar la lectura en adolescents».  

Entrades, al febrer

Les entrades sortiran a la venda al febrer i fins aleshores aniran afegint-se autors a l’esmentada «avançada». Molts espanyols, entre els quals «una trentena de joves autores» que participaran en l’exposició ‘Magues de l’humor’, amb Roser Mesa de comissària, entre elles Flavita Banana, Ana Oncina, Agustina Guerrero i Moderna de Pueblo. «Moltes d’elles han trencat esquemes, s’estan donant a conèixer o tenen una sòlida trajectòria d’humor gràfic, ja sigui en paper com en digital, amb molta difusió a les xarxes socials», assenyala Borja Crespo, assessor de continguts del saló, que apunta la coincidència amb la magnífica exposició ‘Constel·lació gràfica’, que reuneix l’univers de 10 autores fins al maig al CCCB. Una d’elles és precisament Genie Espinosa, autora de ‘Hoops’ (Sapristi), Premi Revelació del Còmic Barcelona 2022 i que per això comptarà, a més, amb exposició pròpia al pròxim saló, titulada ‘WOW!’. 

David López, rol i Capitana Marvel

Notícies relacionades

Lluirà juntament amb la mostra estrella del saló, ‘L’arquitectura de les vinyetes’, dedicada al «brillant» Daniel Torres, assenyala el seu comissari, Antoni Guiral. Un centenar d’originals i esbossos, molts inèdits, aprofundiran en el «molt personal univers» del creador Roco Vargas i Tom, Gran Premi del Còmic Barcelona 2022, i autor d’obres com ‘La casa’ i ‘Picasso en la Guerra Civil’, que prepara un cartell específic de cara al saló i una nova obra.

També s’ha avançat una altra exposició, comissariada per Cels Piñol, coordinador de la secció Comic fantasy del certamen: ‘Dibuixos i masmorres. Còmic, art i rol’, dedicada a David López, dibuixant que es prodiga al mercat nord-americà, entre les obres del qual hi ha ‘Capitana Marvel’.