Crítica de música

Zoo fa història per a la música valenciana al Palau Sant Jordi

El grup de Gandia va rubricar un concert triomfal davant de 15.000 persones en el qual va recórrer el seu tercer disc, ‘Llepolies’, amb la seva devastadora barreja sonora, en la qual conviuen la banda popular de metal, l’electrònica dura i el rap

Zoo fa història per a la música valenciana al Palau Sant Jordi

Ferran Sendra

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Vuit anys de feina al marge de la gran indústria, pentinant circuits de festes majors, festivals i clubs, i propiciant el fogós boca-orella amb la seva música híbrida i política, feta d’arrels populars, electrònica i hip-hop, i Zoo es va anotar aquest dissabte un gol històric que ho és també per a la moderna música valenciana. Gairebé 30 anys després d’acollir Raimon, el Palau Sant Jordi (15.000 assistents) es va entregar a un artista vingut de l’altra vora del riu Sénia: «venim del sud, venim del País Valencià», va voler deixar clar Toni Sánchez, Panxo, enmig de la seva festassa d’himnes, com va recitar a ‘Vull’, «donant via lliure a l’instint animal / mirant com ens brillen les cares».

En tot aquest temps, Zoo ha demostrat un fort i creixent predicament a Catalunya, injectat desvergonyiment ideològic al cànon musical mestís. Però més que consignes llibertàries o anticapitalistes genèriques, el seu punt fort és la ràfega de metralleta immisericordiosa, com a ‘La del futbol’, on van titllar l’equip de futbol de «banda armada per màfies, ambient distès / vint-i-dos cabrons encenent la grada, la penya malhumorada / perquè no entra el balonet». Tema aquest del seu tercer i últim disc, ‘Llepolies’, que va apuntalar el repertori amb 10 de les 28 cançons de la nit.

Metal i techno dur

Notícies relacionades

Zoo va confirmar l’atractiu de la seva imaginativa potinga sonora, en què conflueixen la tradició de les bandes de metal valencianes, la cultura de club i el verb rapejat. Barreja sibil·lina que els permet armar artefactes devastadors, i allà hi van ser ‘Faena’ i ‘Panya’ («tan bonica com eres Espanya, i tan lletja com t’estan fent»), amb les seves bases de techno dur, o aquest ‘Avant’ que va implantar el ‘pogo’ a la pista. Aquí, Panxo va operar com a portaveu segur i dominador, i va posar èmfasi en el sentit de la diversió quan va recordar que «passar-ho bé» és el primer propòsit del grup, compatible amb «ser fidels a nosaltres mateixos i a la nostra gent».

Entre aquesta parentela hi van ser les llustroses veus convidades de Sandra Monfort i Selma Bruna (del trio Marala), i en un triomfal ‘Imperfeccions’, el Nega, de Los Chikos de Maíz. També, en esperit, van flotar al Sant Jordi dos grups valencians extints, Obrint Pas (seu era aquest lúdic ‘Camins’) i La Gossa Sorda (‘Esbarzers’).L’ebullició va anar a més a cop d’‘Estiu’, ‘Ventiladors’ i ‘Tobogan’, i va consumar una gesta que, sumada a la d’una setmana enrere en el madrileny Wizink Center (8.000 persones), va demostrar que l’èxit de Zoo ha trencat algunes barreres, sobretot mentals.