Ajuda de 400 euros

La maledicció del Bo Cultural Jove: ara es queixen les empreses

Llibreries i sales de cine lamenten la lentitud del procediment d’adhesió a la iniciativa i alerten de fallades tècniques en la seva aplicació

La maledicció del Bo Cultural Jove: ara es queixen les empreses

EPC

2
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No pot dir-se que la posada en marxa del Bo Cultural Jove vagi sobre rodes. Si durant el període d’inscripció dels beneficiaris hi va haver innombrables queixes per la complexitat del procediment i per les fallades de la web habilitada per realitzar el tràmit, ara són empreses culturals les que denuncien diferents problemes, tant per adherir-se a la iniciativa com amb el funcionament del sistema perquè els usuaris utilitzin la targeta. Els gremis de Llibreters i de Cinemes de Catalunya confirmen el malestar entre no pocs dels seus associats. Malestar que, els consta, és d’àmbit nacional en els seus rams.

Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, resumeix en dos punts el descontentament: la lentitud en la resolució dels expedients per donar-se d’alta com a empresa associada al Bo Cultural Jove i els errors del mecanisme establert perquè aquest pugui utilitzar-se. Això és, datàfons d’empreses ja inscrites que no reconeixen targetes d’usuaris de l’ajuda, amb la consegüent frustració d’unes i d’altres.

El Ministeri de Cultura i Esport admet que aquesta disfunció tècnica s’ha produït en «casos puntuals», mentre que el Gremi de Llibreters eleva la incidència a un «percentatge significatiu» dels seus afiliats.

El ministeri afirma que el problema ja s’ha resolt i l’associació explica que se li ha comunicat que així és des de dilluns passat, però afegeix que encara no ha tingut temps de comprovar entre els agremiats si la qüestió està solucionada o no.

Recordatori

«Aquesta mateixa setmana s’ha recordat a les entitats i empreses adherides la importància que donin d’alta i revisin totes les dades requerides per al correcte funcionament del Bo Cultural Jove», afegeix el departament encapçalat per Miquel Iceta. I prossegueix: «Les entitats i empreses adherides han d’aportar les dades dels seus TPV (terminals de venda) a la plataforma del Bo Cultural Jove. Qualsevol fallada o error a l’hora de donar d’alta aquesta informació impedeix que el pagament es realitzi efectivament».

Quant a la tardança en la resolució de les adhesions, el ministeri indica que «el termini màxim per resoldre les sol·licituds és de sis mesos des de la data de presentació».

Bondat entelada

El Gremi de Llibreters aplaudeix el Bo Cultural Jove, una política de foment dirigida a «una edat crítica en el consum cultural», en paraules de Marín. No obstant, el secretari tècnic lamenta que «la bondat de la iniciativa» es vegi empenyorada pels problemes en la seva aplicació. «Si el ministeri hagués treballat estretament amb els sectors culturals, tot hauria sigut més fàcil».

El 42% dels joves passen

Notícies relacionades

El Bo Cultural Jove brinda 400 euros per invertir en productes culturals a les persones que compleixen 18 anys el 2022, a gastar en el termini de 12 mesos. En la seva primera edició ha sigut sol·licitat per 281.557 joves, el 57,6% dels beneficiaris potencials. Dit d’una altra manera: el 42,4% dels espanyols que arriben a la majoria d’edat aquest any han passat de demanar l’ajuda, potser en part dissuadits per la dificultat que comportava fer-ho. De fet el Ministeri de Cultura i Esport va ampliar el termini d’inscripció i va obrir una via presencial a les oficines de Correus, a la qual es van acollir 56.404 persones, el 20% del total.

El Bo Cultural Jove s’ha consolidat en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2023.