Ajut econòmic

«És més fàcil sortir de les drogues que demanar l’Abonament Cultural Jove»

  • El ministre Miquel Iceta amplia fins al 31 d’octubre el termini per sol·licitar l’ajuda de 400 euros i crea una via per fer-ho de manera presencial a Correus

  • Tres joves expliquen a EL PERIÓDICO la complexitat i les suposades fallades de la web habilitada pel Govern per fer la petició

«És més fàcil sortir de les drogues que demanar l’Abonament Cultural Jove»
3
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els casos exposats a les xarxes socials de persones que fins ara no han aconseguit demanar l’Abonament Cultural Jove a través de la web habilitada per a això pel Ministeri de Cultura són abundants i diversos. Resumeix un tuit: «És més fàcil sortir de les drogues que demanar l’Abonament Cultural Jove».

A la complexitat del tràmit, admesa pel ministre Miquel Iceta amb la justificació que es tracta d’«una subvenció personal», s’hi sumen pel que sembla problemes tècnics de la pàgina bonoculturajoven.gob.es. «Al juliol el procés estava començant i s’han anat reparant totes les fallades –assegura el ministeri–. L’impediment principal és que molts joves no tenien certificat electrònic o clau pin permanent».

Les experiències de tres joves entrevistades aquest dimarts per EL PERIÓDICO qüestionen que s’hagin «reparat totes les fallades» i posen de manifest la dificultat del procés.

Testimonis

Laura Navarro, estudiant de segon de batxillerat de 18 anys, va enviar una carta a la secció Entre Tots d’aquest diari exposant la seva queixa. Contactada per telèfon, explica que des del juliol que intenta sol·licitar l’Abonament Cultural Jove amb intensitat, llevat durant l’agost. De les tres vies identificatives a través de les quals es pot fer la gestió (DNI electrònic/Certificat electrònic, Clau PIN i Clau Permanent), va elegir la Clau Permanent. «No és fàcil aconseguir-la –diu–. Vaig haver de consultar diverses webs i vídeos per aprendre-ho». En qualsevol cas, la va obtenir. Però cada vegada que desemboca en l’últim pas del tràmit, havent arribat fins allà amb la seva Clau Permanent, li surt aquest missatge: «Vaja, alguna cosa ha sortit malament. Necessites comptar amb un registre avançat (amb certificat electrònic o de manera presencial) amb Cl@ve PIN o Cl@ve Permanent per poder realitzar aquesta sol·licitud».

Un avís similar li surt sempre en l’última etapa a Vinyet Roig, alumna de primer de Fisioteràpia. Ella va triar fer-se el DNI electrònic, tràmit «bastant farragós», diu, que inclou demanar cita prèvia a l’Agència Tributària, acudir allà per obtenir el codi i descarregar el document. «És frustrant. No tinc ja gaire fe a aconseguir l’Abonament Cultural Jove», confessa.

Clara Ruiz, estudiant de primer curs de Traducció i Interpretació, no va poder passar de la primerenca pestanya «¿Quina classe de sol·licitant ets?» les primeres vegades que va intentar sol·licitar l’Abonament Cultural Jove. Però un dia va poder. Com que és menor d’edat, no pot utilitzar la via del DNI electrònic/Certificat electrònic i va escollir l’opció Clau Permanent. Per obtenir-la va demanar, com se li va indicar, cita prèvia a l’Agència Tributària, a la qual havia d’acudir acompanyada del seu pare o la seva mare. Aquest dimarts se li va comunicar que ha d’anar a l’Agència Tributària sense cita prèvia, així mateix acompanyada d’un dels seus progenitors. Ho farà, creu, però a costa de perdre classes i molestar el seu pare o la seva mare. «El sistema és molt complicat –opina Ruiz– i fa ràbia que per complir els 18 al novembre ho sigui encara més.

851 empreses culturals

El Ministeri de Cultura va ampliar aquest dimarts fins al 31 d’octubre el termini de sol·licitud de l’Abonament Cultural Jove. A més, l’ajuda també pot sol·licitar-se des d’aquest dimarts a qualsevol de les 2.389 oficines que Correus té obertes a Espanya, mitjançant un formulari disponible a la web bonoculturajoven.gob.es que els peticionaris han d’emplenar, imprimir i firmar; amb aquesta fórmula ‘només’ és necessària una impressora.

El ministeri va informar que 378.417 persones han iniciat el procés de sol·licitud de l’Abonament Cultural Jove, 227.420 han aconseguit identificar-se digitalment i només 166.520 han aconseguit completar la sol·licitud correctament. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, 488.794 persones van néixer a Espanya el 2004 i per tant tenen dret a sol·licitar l’Abonament Cultural Jove en la convocatòria del 2022.

Notícies relacionades

851 empreses culturals ofereixen ja els seus serveis i productes a través de l’Abonament Cultural Jove i 3.500 han sol·licitat l’adhesió al programa, que ofereix 400 euros per a consum cultural a les persones que compleixin 18 anys el 2022.

La renovació de l’Abonament Cultural per als joves que compleixin 18 anys el 2023 està inclosa en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat que s’acaba de presentar.