Reconeixement

Premi Feroz d’Honor per a Pedro Almodóvar

La crítica cinematogràfica espanyola reconeix l’aportació del director manxec, que rebrà el guardó el 28 de gener

Premi Feroz d’Honor per a Pedro Almodóvar
1
Es llegeix en minuts
EFE

Pedro Almodóvar rebrà el premi Feroz d’Honor 2023, concedit per l’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya (AICE), i el recollirà a Saragossa el 28 de gener, durant la desena gala d’aquests guardons, que reconeixen el millor de la collita audiovisual de l’any.

El comitè organitzador dels Feroz 2023 ha decidit atorgar la seva distinció honorífica a Almodóvar per ser «una de les veus més reconeixibles i influents del cine d’autor contemporani», a més de tots els seus Oscars i reconeixements internacionals. «Pedro Almodóvar és universal per ferotge, d’aquí l’evidència del premi», assenyalen els organitzadors en un comunicat.

Renovador

«Fidel a si mateix» des del primer curt fins a l’últim dels seus 22 llargmetratges, Almodóvar va irrompre en el cine per primera vegada en plena ‘movida’ madrilenya i l’AICE remarca especialment aquest verb, «irrompre», perquè suposa ruptura amb «idees florides, mapes equivocats, comportaments rancis, maneres d’altres temps».

«No només ha creat un estil, una manera de veure la vida i fins i tot un adjectiu (almodovarià) per a la llengua espanyola i les seves traduccions corresponents en tots els idiomes, sinó que s’ha entossudit a renovar-se a cada pas», assenyalen.

Notícies relacionades

Almodóvar ja ha obtingut anteriorment tres premis Feroz. El 2020 va recollir els guardons de millor direcció i millor guió per ‘Dolor y gloria’, que també va ser elegida millor pel·lícula dramàtica, i en la seva primera edició, el 2014, va rebre ‘ex-aequo’ l’estatueta al millor tràiler per ‘Los amantes pasajeros’.

Les nominacions a la desena edició dels premis Feroz es donaran a conèixer el 24 de novembre.