Estrena en cines

‘Woman power’ superheroic: ¿qui és qui a ‘Black Panther: Wakanda forever’?

‘Woman power’ superheroic: ¿qui és qui a ‘Black Panther: Wakanda forever’?

Marvel

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

L’absència de Chadwick Boseman, mort el 2020, ha sigut un dels motius del gir de la segona pel·lícula de Black Panther cap a un clar ‘woman power’. D’altra banda, fa anys que Marvel modifica els paràmetres dels còmics originals quant a l’entitat dels personatges femenins, la identitat de gènere o les qüestions racials. Sigui d’una manera o un altre, ‘Black Panther: Wakanda forever’ és un film de superheroïnes regit per les decisions que prenen les dones de Wakanda.

Angela Bassett

La veterana actriu va tenir diversos moments d’esplendor als 90 –‘Los chicos del barrio’, ‘Malcolm X’, ‘Días extraños’ y, sobretot, la Tina Turner de ‘Tina’–, i últimament compagina cine i televisió amb menys papers estel·lars. Ha freqüentat el relat de superherois de la casa rival, DC –la sèrie ‘Flash, el relámpago humano’, el film ‘Llanterna verda’– i va ser una sòlida, solemne i equànime Ramonda, la mare de T’Challa, a ‘Black Panther’, convertida en reina de Wakanda en aquest segon film.

Lupita Nyong’o

Nascuda a Mèxic, de pares kenyans, va despuntar el 2013 a ‘12 anys d’esclavitud’. Mitjançant captura de moviments va encarnar la pirata Maz Kanata de l’última trilogia de ‘Star wars’. Soferta protagonista de ‘Nosotros’, de Jordan Peele, és l’amiga de Jessica Chastain, Diane Kruger, Fan Bingbing i Penélope Cruz a ‘Agent 355’. En els dos films de Black Panther ha donat vida a la ‘wakandiana’ Nakia, amant de T’Challa i guerrera que sempre és enviada a les missions més perilloses.

Letitia Wright

No ha complert 30 anys, ha sigut nominada a un Emmy –per l’episodi ‘Black museum’ (2017) de la sèrie ‘Black mirror’–, va encarnar la líder dels Panteres Negres britànics, Altheia Jones, a ‘Small axe’ d’Steve McQueen, i ha produït tres llargmetratges. Va irrompre a l’univers cinematogràfic Marvel a ‘Black Panther’, en el paper de Shuri, la germana del protagonista, una de les científiques de Wakanda. Ha repetit a dos films de Los Vengadores i el nou Black Panther.

Danai Gurira

La recordaran com Michonne, l’expeditiva caçadora de zombis de ‘The walking dead’. Havia aparegut abans a ‘Treme’, la sèrie de David Simon ambientada en una Nova Orleans post-Katrina. La seva carrera es divideix entre la televisió i la seva comesa en l’univers Black Panther/Venjadors com a Okoye, la més prestigiosa de les Dora Milaje, guerreres al servei de Wakanda. L’any passat HBO va cancel·lar ‘Americanah’, la sèrie que Gurira i Nyong’o havien ideat sobre dos immigrants nigerians.

Michaela Coel

Notícies relacionades

De família ghanesa, de rostre angulós, va debutar a la televisió a principis de la dècada passada i és la responsable absoluta –com a creadora, guionista, directora, productora i actriu– de la minisèrie britànica ‘Podría destruirte’ (2020), retrat d’una jove i exitosa escriptora els plantejaments vitals de la qual canvien després de ser agredida sexualment. Va coincidir amb Nyong’o a ‘Star wars’ i també ha participat en ‘Black mirror’. A ‘Black Panther: Wakanda forever’ dona vida a Aneka, una instructora de combat de Wakanda.

Florence Kasumba

És Ayo, l’amant d’Aneka i guardaespatlles de T’Challa a l’estranger, personatge que ha incorporat a ‘Capità Amèrica: Civil War’, ‘Black Panther’, ‘Vengadores: Infinity War’, el segon Black Panther i la sèrie ‘Falcon y el soldado de invierno’. Va néixer a Uganda i viu a Berlín. Desenvolupa la seva carrera entre Hollywood i el cine alemany. També ha intervingut a ‘Wonder Woman’.