Dalí conquista el metro de Xangai de la mà del Cervantes

Dalí conquista el metro de Xangai de la mà del Cervantes
2
Es llegeix en minuts
EFE

El geni espanyol Salvador Dalí, un dels pintors més importants del segle XX, es veurà les cares amb més d’un milió de viatgers del metro de la megalòpolis oriental xinesa de Xangai cada dia gràcies a una exposició inaugurada avui de la mà de la Biblioteca Miguel de Cervantes.

Des d’avui i fins a finals de febrer, reproduccions a mida real d’algunes de les obres més representatives de l’artista català faran les delícies dels passatgers de la cèntrica estació de Middle Longhua Road, situada a la intersecció de les línies 7 i 12 del suburbà de Xangai, a prop d’alguns importants museus d’art de la ciutat.

La mostra, titulada ‘Salvador Dalí. Màgia i realitat’ vol crear una «trobada inesperada» entre l’art i el seu públic «fora del seu context ‘natural’», segons els seus organitzadors.

A part de la Biblioteca Miguel de Cervantes, l’exhibició compta amb el suport del consolat espanyol a Xangai i l’ambaixada a la Xina, l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Turespaña, l’Associació de l’Amistat del Poble de Xangai amb els Països Estrangers i la Fundació Gala-Salvador Dalí.

Iniciativa nova

La fundació que porta el nom del pintor i de la seva dona va qualificar la iniciativa de «fórmula nova» per fer present l’artista entre el públic xinès, «àvid de Dalí i de la seva genialitat desbordant».

«Esperem que el públic xanghainès es familiaritzi amb l’obra de Dalí i, a través d’ell, amb l’art espanyol en general», va indicar a Efe el cònsol general d’Espanya a Xangai, Luis Antonio Calvo Castaño, que va participar en l’acte i el va qualificar d’«un més dels ponts» que el país ibèric estendrà amb la Xina de cara al 2023, any en què es compleix el 50è aniversari dels llaços oficials entre les dues nacions.

En total seran 34 les reproduccions de peces emblemàtiques que estaran a la vista dels transeünts, a qui es convidarà a «reduir la seva velocitat» per apreciar les obres i deixar que els surrealistes somiejos del pintor els evadeixin per un moment del frenètic ritme de la ciutat, una de les més grans del món amb els seus prop de 25 milions d’habitants.

La mostra farà un repàs per la carrera i vida de Dalí, amb quadros que mostren els seus paisatges a la Girona dels anys 20, com ‘Port Alguer’ (1923), o imatges dobles que aguditzen la imaginació del públic, com ‘El torero al·lucinogen’ (1970).

Museu del Prado

Notícies relacionades

La Biblioteca Miguel de Cervantes ja va inaugurar fa un any una exposició similar a la mateixa estació, comptant en aquella ocasió amb una selecció d’algunes de les obres «més representatives» del Museu del Prado.

La xarxa de metro de Xangai, inaugurada fa menys de 30 anys, és ja la més extensa del món amb gairebé una vintena de línies que transporten cada dia una mitjana de més de 10 milions de passatgers, cosa que la converteix en un aparador privilegiat per a aquestes obres.