Literatura

Ismael Ramos, condecorat amb el Premi Nacional de poesia jove

Nascut el 1994, el guardonat ha aconseguit «emprendre un cant generacional entonat des d’un desencant reconciliat que conjuga ironia i nostàlgia»

Ismael Ramos, condecorat amb el Premi Nacional de poesia jove
1
Es llegeix en minuts
EFE

El gallec Ismael Ramos ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de poesia jove Miguel Hernández 2022, per la seva obra ‘Lixeiro’, de la qual el jurat ha destacat «la potència de la seva imaginació poètica».

El premi, concedit aquest divendres pel Ministeri de Cultura i Esport està dotat amb 20.000 euros i, segons ha assenyalat el jurat, l’obra d’Ismael Ramos (la Corunya, 1994) destaca per «la potència de la seva imaginació poètica, capaç d’emprendre un cant generacional entonat des d’un desencant reconciliat que conjuga ironia i nostàlgia».

A més, el jurat ha ressenyat que com a «bon coneixedor de la tradició poètica contemporània», Ramos ofereix una proposta desproveïda d’afectació i molt depurada lingüísticament que conforma una èpica «vivencial de to alhora transcendent i lleuger».

Notícies relacionades

La seva obra ha sigut traduïda al català, finès, francès, hongarès, anglès i portuguès, i inclosa a nombroses revistes i antologies.

El poeta és autor d’‘Os fillos da fame’, obra amb què va guanyar el XVII premi Johán Carballeira de poesía Xerais, 2016; ‘Lumes’ i ‘Lixeiro’. El 2019 va publicar a ‘La Bella Varsovia’ la primera traducció al castellà de la seva obra, ‘Fuegos’, per la qual va rebre el 2020 el premi Javier Morote.