Polèmica

Passola afegeix més llenya al polvorí de l’Ateneu

La presidenta convoca els socis de l’entitat cultural aquest dilluns a una reunió informativa

Passola afegeix més llenya al polvorí de l’Ateneu

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Com si no s’adonés del rebuig de la seva actitud prepotent i de les últimes decisions que ha pres a l’Ateneu Barcelonès (l’acomiadament del director de la biblioteca i la baixa de dos membres de la Junta els llocs de la qual segueixen, per cert, vacants), Isona Passola afegeix foc al polvorí i s’enfronta ara a l’Escola d’Escriptura.

El motiu de l’última bronca és la intenció de Passola de treure més diners de la que és la gallina dels ous d’or de l’Ateneu: l’Escola d’Escriptura, que al seu dia va fer augmentar el nombre de socis de l’Ateneu considerablement però el nombre d’alumnes de la qual ha minvat des que es va posar en marxa un sistema ‘online’ d’aprenentatge. El sistema es va estrenar durant la pandèmia per superar la impossibilitat de fer classes presencials, però s’ha mantingut perquè molts alumnes viuen fora de Barcelona. La decisió de constituir un Consell d’Administració a l’empresa que gestiona legalment l’Escola amb membres de l’actual Junta de l’Ateneu ha portat els treballadors de l’acadèmia a posar-se en guàrdia i constituir el primer comitè d’empresa de la seva història. Es temen el pitjor.

Després de mostrar la seva incomoditat amb les maneres de Passola a través d’un comunicat enviat a la premsa, ara la presidenta ha enviant als socis la convocatòria d’una reunió informativa per a aquest mateix dilluns, cosa que ha donat un escàs marge per organitzar-se i presentar-s’hi. No és l’assemblea que fa temps que sol·liciten molts socis davant la mala maror que regna en l’entitat. Es tracta d’una reunió informativa per parlar, en teoria, de les obres de l’edifici, de la situació econòmica, de la celebració del 150 aniversari de l’Ateneu Barcelonès al carrer Canuda número 6.

En cap moment s’esmenta en la convocatòria temes com la situació de la biblioteca i altres assumptes candents. Això sí, la missiva inclou una carta que dijous van rebre tots els treballadors de l’Escola d’Escriptura. En aquesta carta, els actuals responsables de l’Ateneu adverteixen que a causa del dèficit generat per l’augment del cost energètic –estimat en 120.000 euros– i la pèrdua d’ingressos, una de les mesures que Passola vol implantar és cobrar una quota als alumnes virtuals de l’acadèmia –de la qual fins ara estaven exempts– de 18 euros al mes. De 772 socis l’octubre del 2018 provinents de l’escola s’ha passat a 300 aquest any. Passola estima que això ha provocat una pèrdua aproximada d’ingressos de 130.000 euros el 2022 i xifra unes pèrdues acumulades en més de 430.000 euros, segons els seus càlculs.

«L’escola té diners per pagar els salaris dels seus treballadors. La gent no pagarà 140 euros extra en un curs d’escriptura ‘online’ per ser soci d’un local que ni trepitja. Abans s’apuntaran a un altre lloc i encara perdran més quotes de soci», ha deixat clar Pau Pérez, codirector de l’Escola. Tot això es va comunicar a través d’un informe el 2 de setembre valorant les mesures que pretenia aplicar la Junta on assenyalaven les conseqüències negatives d’esprémer els seus alumnes. Pérez lamenta que ningú hagi respost a les seves demandes. Per això van enviar un comunicat a la premsa dilluns passat.

Relacions complexes

Històricament, les relacions amb les altres juntes tampoc han sigut ideals però aquesta se n’emporta la palma. Ara, després d’haver sigut anul·lada l’única reunió que hi havia planejada entre les dues parts, els responsables de l’escola han enviat una carta convocant Passola el dia 13. «Hem intentat dialogar amb vosaltres per totes les vies possibles. És necessari que els socis i sòcies ho sàpiguen i esperem que no posi cap obstacle que el nostre desmentiment arribi a tothom a qui ha enviat informacions errònies», explica el director de l’acadèmia en una carta enviada a la direcció de l’Ateneu.

Notícies relacionades

Des de l’Ateneu, fonts de premsa assenyalen que Passola no fa declaracions. Tampoc està previst que les faci després de la primera reunió amb els socis aquest dilluns. Serà la primera des que va esclatar el malestar a l’Ateneu, en què dues persones ja han abandonat la Junta. El personal està inquiet pel seu futur, molts socis rebotats i la gent de l’Escola, enfadada.

Passola és la primera dona que presideix l’Ateneu Barcelonès. No va ser elegida pels socis però presideix l’entitat des del març del 2021 amb una Junta de consens creada amb membres de diferents candidatures a causa que la pandèmia va impedir que es poguessin realitzar eleccions en el centre, com és tradició d’aquesta emblemàtica associació cultural catalana fundada el 1860.