Javier Bardem, Alejandro Sanz i més artistes demanen un tractat per a l’oceà

Javier Bardem, Alejandro Sanz i més artistes demanen un tractat per a l’oceà

AFP / VALERIE MACON

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els germans Javier i Carlos Bardem, Alejandro Sanz, Alec Baldwin, Susan Sarandon i Jane Fonda figuren entre mig centenar d’actors, artistes, escriptors i activistes que avui han reclamat als governs de tot el món un tractat internacional que protegeixi l’alta mar i permeti salvar els oceans.

En una carta feta pública per Greenpeace, aquestes personalitats demanen als estats membre de l’ONU un acord «ambiciós» en les negociacions que estan celebrant a la seu de l’organització i que es tancaran divendres vinent.

«El futur dels oceans es decideix aquesta setmana a les Nacions Unides, on els Governs estan negociant un nou Tractat Global dels Oceans. El resultat determinarà el destí del nostre planeta blau durant segles», van assenyalar.

A més dels anteriorment citats, entre els signants apareixen les actrius Laura Dern, Helen Mirren i Rosanna Arquette; el director i productor de cine espanyol Álvaro Longoria; o l’empresari nord-americà Ted Turner.

A la carta, els signants remarquen la crisi que viuen els mars com a resultat de la pesca industrial o la mineria en els fons marins, i defensen l’objectiu de protegir almenys el 30% de la superfície dels oceans per al 2030, tal com s’han compromès a fer desenes de governs.

Per a això, destaquen, és fonamental que de les negociacions que se celebren a Nova York surti un tractat sòlid i que no hi hagi nous retards en un procés que va arrencar el 2018 i que ja s’ha ajornat durant dos anys per la pandèmia de la covid-19.

Notícies relacionades

Segons els grups ecologistes, en aquestes últimes discussions s’han aconseguit ja avenços concrets i s’ha impulsat una ambició més gran, però encara queda molt per fer per tancar un text adequat.

L’objectiu d’aquest tractat és assegurar la conservació de la diversitat biològica marina a les zones situades fora de la jurisdicció nacional, el comunament conegut com a alta mar, que representa la major part dels oceans i que actualment està regulada per diferents acords i organismes sense un marc clar que la protegeixi.