Atac a la llibertat d’expressió
La premsa conservadora de l’Iran felicita l’agressor de Salman Rushdie
«Besem les mans de qui va tallar el coll de l’enemic de Déu amb un ganivet», diu el diari Kayhan

El principal diari ultraconservador de l’Iran, Kayhan, ha felicitat aquest dissabte l’home que va apunyalar als Estats Units l’escriptor britànic d’origen indi Salman Rushdie, autor d’«Els versos satànics», obra per la qual el líder religiós iranià Khomeini va llançar, el 1989, una fàtua condemnant-lo a mort.
«Felicitacions a aquest home valent i conscient del deure que va atacar l’apòstata i depravat Salman Rushdie a Nova York», diu el diari, el cap del qual és designat pel líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei. «Besem les mans de qui va tallar el coll de l’enemic de Déu amb un ganivet», afegeix l’article.
Rushdie va ser apunyalat al coll i a l’abdomen en un centre cultural de Chautauqua, al nord de l’estat de Nova York, on havia de fer una conferència. L’escriptor de 75 anys va ser operat i es troba sota respiració artificial i podria perdre un ull, ha declarat el seu agent Andrew Wylie.
De moment, el govern iranià no ha emès cap reacció oficial sobre l’intent d’assassinat de Rushdie. El conjunt dels mitjans de comunicació, tret del diari reformista Etemad, han donat compte de la notícia qualificant, segons la línia oficial, Rushdie d’«apòstata».
El diari estatal Iran publica aquest dissabte que «el coll del diable» va ser «colpejat per una navalla». «No vessaré cap llàgrima per un escriptor que denuncia els musulmans i l’Islam amb infinit odi i menyspreu», ha escrit en un tuit Mohammad Marandi, assessor de l’equip negociador nuclear. «Rushdie és un peó de l’imperi que es fa passar per un novel·lista postcolonial», ha afegit.
Salman Rushdie va indignar una gran part del món musulmà amb la publicació el setembre del 1988 d’«Els versos satànics», cosa que va portar el fundador de la República Islàmica, l’aiatol·là Ruhollah Khomeini, a emetre una «fàtua» el 1989 demanant la seva mort.
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick se surt amb la seva
- Distinció de la Generalitat Indignació a Junts per la concessió de la Creu de Sant Jordi a Loles León
- Dia del llibre i la rosa Sant Jordi 2025, un nou bany de llibres i de masses
- AUTOCAR SINISTRAT L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril La festa d’‘Abril’ converteix el Dry Martini en l’Studio 54 de Sant Jordi
- Barcelona, protagonista Comsa i FCC executaran la fase final del Hall Zero
- TELEVISIÓ I MAS Creu de Sant Jordi
- ‘PLAY-OFF’ DE L’EUROLLIGA DE BÀSQUET El Barça dona mostres de debilitat a Mònaco i cau