Atac a la llibertat d’expressió

La premsa conservadora de l’Iran felicita l’agressor de Salman Rushdie

«Besem les mans de qui va tallar el coll de l’enemic de Déu amb un ganivet», diu el diari Kayhan

La premsa conservadora de l’Iran felicita l’agressor de Salman Rushdie

REUTERS/Andrew Winning

1
Es llegeix en minuts

El principal diari ultraconservador de l’Iran, Kayhan, ha felicitat aquest dissabte l’home que va apunyalar als Estats Units l’escriptor britànic d’origen indi Salman Rushdie, autor d’«Els versos satànics», obra per la qual el líder religiós iranià Khomeini va llançar, el 1989, una fàtua condemnant-lo a mort.

«Felicitacions a aquest home valent i conscient del deure que va atacar l’apòstata i depravat Salman Rushdie a Nova York», diu el diari, el cap del qual és designat pel líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei. «Besem les mans de qui va tallar el coll de l’enemic de Déu amb un ganivet», afegeix l’article.

Rushdie va ser apunyalat al coll i a l’abdomen en un centre cultural de Chautauqua, al nord de l’estat de Nova York, on havia de fer una conferència. L’escriptor de 75 anys va ser operat i es troba sota respiració artificial i podria perdre un ull, ha declarat el seu agent Andrew Wylie.

De moment, el govern iranià no ha emès cap reacció oficial sobre l’intent d’assassinat de Rushdie. El conjunt dels mitjans de comunicació, tret del diari reformista Etemad, han donat compte de la notícia qualificant, segons la línia oficial, Rushdie d’«apòstata».

Notícies relacionades

El diari estatal Iran publica aquest dissabte que «el coll del diable» va ser «colpejat per una navalla». «No vessaré cap llàgrima per un escriptor que denuncia els musulmans i l’Islam amb infinit odi i menyspreu», ha escrit en un tuit Mohammad Marandi, assessor de l’equip negociador nuclear. «Rushdie és un peó de l’imperi que es fa passar per un novel·lista postcolonial», ha afegit.

Salman Rushdie va indignar una gran part del món musulmà amb la publicació el setembre del 1988 d’«Els versos satànics», cosa que va portar el fundador de la República Islàmica, l’aiatol·là Ruhollah Khomeini, a emetre una «fàtua» el 1989 demanant la seva mort.