Escenaris de cine

Aquests són els llocs d’Islàndia on es va rodar la sèrie ‘Katla’ de Netflix

  • Multimèdia: Vacances en escenaris de sèrie

  • Aquests són els llocs de Bilbao on s’ha rodat la sèrie ‘Intimidad’ de Netflix

Aquests són els llocs d’Islàndia on es va rodar la sèrie ‘Katla’ de Netflix

Netflix

3
Es llegeix en minuts
Carol Álvarez
Carol Álvarez

Subdirectora d'El Periódico

Especialista en Cultura, societat, Barcelona

ver +

«Gràcies a tots els habitants de Vík per l’assistència i l’hospitalitat». Amb aquestes paraules tanca la sèrie Katla de Netflix els títols de crèdit dels seus capítols, i té tot sentit. La producció televisiva islandesa que l’any passat va ser tota una sorpresa entre les estrenes de la plataforma no només compta amb una atractiva trama, una combinació de drama, folklore i ciència-ficció entorn d’un inquietant volcà, sinó que converteix en un protagonista més el fascinant paisatge del sud d’Islàndia.

Visitar les localitzacions de la producció, rodada majoritàriament als exteriors de la ciutat de Vík, al Cercle Daurat islandès i a 186 quilòmetres de la capital, Reykjavík, és una manera original de fer turisme si es viatja al país. La sèrie no pot ser més inspiradora: des de les primeres seqüències, el volcà Katla, que estén la seva poderosa influència sobre la ciutat, és el fil conductor de la trama. El Katla no és un volcà més dels més de 120 que hi ha a l’illa: és el més temible de tots. Les seves erupcions, que s’esdevenen cada 100 anys, són altament destructores. L’última que es va produir va ser el 1918 així que els habitants de la zona estan més que preparats per a una eventual explosió. No és que hi visqui molta gent, a la zona: Vík, està a uns 70 quilòmetres d’altres nuclis habitats, i la mateixa ciutat compta amb uns 700 habitants censats, que es disparen en temporada turística, en la qual els hotels ofereixen moltes habitacions, amb la qual cosa fàcilment doblen la població. 

La ciutat és a unes quatre hores per carretera de Reykjavík, i si un veu la sèrie, malgrat que la ciutat va ser ocupada i coberta gairebé literalment de cendra per simular que havia superat una erupció volcànica només un any enrere, alguns dels seus paisatges són tan colpidors que són visita obligada a Islàndia.

Dues de les seves platges, per exemple, llargues i de sorra negra, són molt boniques. La principal, als peus de la població, és la més coneguda però a uns metres s’obre una altra platja, Reynisfjara, que té la singularitat d’unes parets de basalt volcànic que apareixen en algun episodi de fons. Des de les dues platges es pot admirar una altra formació geològica única, les Reynisdrangar, tres roques que emergeixen del mar i que les llegendes islandeses expliquen que es van formar perquè uns trols es van endinsar a les seves aigües i, al no adonar-se que sortia el sol, van ser petrificats. 

La façana de l’hotel Vík, on s’allotgen diversos dels protagonistes, és en realitat un alberg anomenat Arsalir Guesthouse, una construcció d’estil islandès que està en actiu tot i que el seu interior no correspon als interiors de la sèrie, que van ser rodats per la productora de Baltasar Kormatur, RVK studios, en els seus sets a prop de Reykjavík. 

L’església, que en la ficció s’ha convertit en l’oficina del cap de policia a càrrec de la zona, s’eleva sobre la ciutat i, tot i que fa serveis religiosos, és en realitat el punt de trobada d’emergència de la població en cas de problemes amb el volcà, l’amenaça del qual és sempre present.

També mereix una visita un altre element curiós que apareix en la sèrie, les restes d’un avió nord-americà, un DC3, que es va estavellar el 1970 a uns quilòmetres de Vík. 

Notícies relacionades

Però població a part, és la fascinant naturalesa d’Islàndia la que més pot atraure el visitant. Les aigües termals en les quals les dues germanes protagonistes es banyen en un dels moments més inquietants de la sèrie s’han convertit en un centre de banys naturals que pretén rivalitzar amb el mític Blue Lagoon, a prop de l’aeroport de Keflavík.

L’Sky Lagoon, com es diu el nou complex termal de la zona, és molt més pintoresc i promet les vistes muntanyoses del Katla. A més, és possible viure experiències entorn del volcà, com endinsar-se en una caverna de gel que s’obre a la zona, sempre contractant el viatge amb un guia local, o acostar-se a la glacera que s’estén sobre el volcà, el Mýrdalsjökull: allà mateix va rodar l’equip de la pel·lícula les escenes on es veu com emergeixen de la terra diferents persones desaparegudes, cobertes de cendra i fang volcànic.