Nova creació

‘Òh!pera’, el laboratori líric del Liceu, crea quatre microòperes

El Gran Teatre estrena aquest cap de setmana en diferents espais quatre obres d’una mitja hora compostes per José Río-Pareja, Marc Migó, Fabià Santcovsky i Núria Giménez-Comas

‘Òh!pera’, el laboratori líric del Liceu, crea quatre microòperes
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Estrenar una gran òpera s’ha convertit en una cosa complicadíssima; missió impossible sense un encàrrec previ. Si un no s’ha foguejat abans en distàncies curtes i amb òperes de petit format, pretendre fer el salt a un gran escenari és una maniobra arriscada. Per això, el Liceu, en col·laboració amb Barcelona Creació Sonora de l’ICUB, diverses escoles locals de disseny i La Roca Village, ha engegat el programa ‘Òh!Pera’ per convidar compositors, dramaturgs, directors teatrals i estudiants a participar en l’elaboració de quatre òperes de curta durada que, en cas de tenir bona resposta per part del públic i dels especialistes, podran optar a convertir-se en una òpera de més envergadura, d’uns 90 minuts, i convertir-se finalment en una òpera de llarga durada que s’estrenarà a l’escenari principal en temporades futures.

Àlex Ollé, artista resident del Gran Teatre, lidera la direcció artística del projecte que aquest cap de setmana permetrà descobrir quatre microòperes de mitja hora. «Volem detectar i configurar nous equips que puguin brillar al món de l’òpera. Aquest gènere, amb 400 anys d’història, no es pot mantenir igual per sempre. Necessitem descobrir nous talents», assenyala Víctor Garcia de Gomar, director artístic del Liceu.

Les quatre microòperes aborden temes d’actualitat. Una mateixa entrada permetrà descobrir totes les propostes fent un recorregut per diferents espais del Gran Teatre. Cada peça té un atractiu diferent i constitueix una mostra del talent actual. «Busquem òperes noves capaces d’atraure nous públics», remarca Ollé.

Relacions tòxiques

‘Entre los árboles’, un treball del compositor José Río-Pareja amb un llibret molt poètic del premiat dramaturg Juan Mayorga i direcció escènica de Nao Albet, se centra en les relacions tòxiques, la gelosia i l’assetjament. Dividida en tres actes, tot comença amb un casament que es torça quan apareix en escena l’antic amant de la nòvia. S’estrenarà en el Foyer amb una escenografia a càrrec d’estudiants de l’escola Massana que fuig del costumisme i fa sentir l’espectador com si fos en un museu d’art contemporani.

‘L’ocell redemptor’, una òpera amb llibret i música del compositor Fabià Santcovsky, direcció artística de Marc Chornet i escenografia d’estudiants d’Eina, es veurà en el Saló dels Miralls. L’obra s’inspira en el personatge de Mélisande de Maeterlinck, vist com a símbol de la melancolia, per crear una faula futurista on es barregen la intel·ligència artificial i les principals problemàtiques a la Terra.

Desinformació

‘The Fox Sisters’ es presentarà al Teatrí de l’antic Conservatori del Liceu. L’obra, amb música de Marc Migó i llibret de Lila Palmer, connecta l’espiritisme que va fer furor a mitjans del segle XIX amb la desinformació rampant al món actual. Està dirigida per Silvia Delagneau i té escenografia i vestuari de l’escola BAU. Tres instruments, violí, violoncel i contrabaix, nodreixen una partitura amb efectes especials. «L’objectiu és crear una atmosfera que abraci el públic i el converteixi en part de l’espectacle», apunta Delagneau.

Notícies relacionades

En el Foyer s’estrenarà també ‘Shadow. Eurydice says’, composta per Núria Giménez-Comas, amb llibret de Gitta Honegge. La peça penetra en la consciència d’Eurídice, a qui Orfeu va baixar a rescatar de l’inframon. És una obra per a mezzosoprano a mig camí entre l’òpera i el teatre, amb veu cantada, parlada i declamada. La direcció artística d’Alícia Serrat potencia el llibret amb una escenografia de 360 graus realitzada per l’escola Elisava. Un món abstracte amb efectes visuals que juga amb ombres, llums i transparències per traslladar l’espectador a un lloc entre la vida i mort.

Les entrades, a 35 euros, permetran descobrir les quatre propostes, que s’ofereixen en quatre funcions. Dissabte, a les 17.00 i les 21.00 hores, i diumenge, a les 11.00 i a les 17 hores. Després de les representacions del cap de setmana, es planificarà la continuïtat d’‘Òh!Pera’ amb una actuació singular a La Roca Village durant els mesos de tardor, que servirà per ampliar l’abast del projecte i de les propostes creatives dels joves talents. Les portes del Village s’obriran a les principals escoles de disseny i arts escèniques, per «celebrar amb els estudiants el talent i la creativitat, així com la perseverança, l’esforç i el treball», segons apunta Elena Foguet, directora de negocis de Value Retail, la companyia que opera La Roca Village.

Temes:

Liceu Òpera