Dansa

Dues joies de la dansa aixequen el teló de Peralada

El Ballet de l’Òpera de Munic inaugura la 36a edició del Festival Castell de Peralada amb dos programes en dues nits consecutives

Dues joies de la dansa aixequen el teló de Peralada
3
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

La passió de la dansa torna a il·luminar l’arrencada del Festival Castell de Peralada (Girona), que tindrà lloc del 7 de juliol al 6 d’agost oferint un total de 17 espectacles que a més inclou òperes, concerts, recitals, teatre i música popular. Per inaugurar la 36a edició, el certamen empordanès comptarà amb dues vetllades, avui i demà, a càrrec del Ballet de l’Òpera de Munic –el Bayerisches Staatsballett–, que dirigeix Laurent Hilaire. Durant la presentació dels dos espectacles, el director del festival, Oriol Aguilà, va afirmar que fa «uns quants anys que el certamen inaugura amb dansa i aquesta serà la primera vegada que ho farem amb aquesta prestigiosa companyia». En aquest primer cap de setmana del festival es proposen dos programes amb tres obres cada un, ‘Camins i horitzons’ (aquest divendres) i ‘Els colors de l’ànima’ (aquest dissabte).

La visita de la companyia alemanya s’insereix en la primera gira que el grup fa després de la pandèmia, segons afirma el seu màxim responsable, Laurent Hilaire, que va apuntar que aquesta doble proposta és una ocasió per presentar la flexibilitat dels seus ballarins davant creacions de diversos autors i estils. «Mostrarem universos diferents amb coreografies de repertori, dues d’especialment concebudes per a nosaltres». L’espectacle inaugural el conformen ‘Capriccio per a piano i orquestra’ de George Balanchine, ‘With a Chance of Rain’ de Liam Scarlett i ‘Bedroom Folk’ de Sharon Eyal. La primera forma arrenca del cèlebre ballet ‘Jewels’ de Balanchine sobre música de Stravinsky, tot un clàssic. La peça de Scarlett recrea la relació entre la música i la dansa a través dels ‘Sis preludis’ de Rakhmàninov, mentre que l’obra d’Eyal s’estructura sobre música electrònica d’Ori Lichtik.

El programa d’aquest dissabte, ‘Els colors de l’ànima’, està format per ‘Affair of the Heart’ de David Dawson, ‘Quadros d’una exposició’ d’Aleksei Ratmanski –sobre la popular obra de Mussorgski– i la repetició del ‘Capriccio’ de Balanchine, una peça adorada pel públic.

Epicentre Costa Brava

El Festival Castell de Peralada, amb la seva àmplia oferta estival, és un dels motors de la vida cultural de l’estiu espanyol. Per Aguilà, «la Costa Brava es transforma en epicentre de la vida musical del país i Peralada ho és especialment quant a les arts escèniques, amb l’òpera i la dansa com a principals reclams». El director del certamen aclareix que comencen amb un mes «molt intens i en què tothom trobarà una nit al seu gust amb la possibilitat de descobrir propostes innovadores i creatives pensades per fer disfrutar el públic i perquè els que ens visiten puguin viure un estiu de màxima plenitud».

Aquesta edició oferirà a més tres òperes, una nit dedicada al llegendari tenor barceloní Josep Carreras i recitals de quatre estrelles de la lírica actual com són les ascendents Emily D’Angelo i Lise Davidsen i les consagrades Sonya Yoncheva i Ermonela Jaho. ‘The fairy Queen’ de Purcell, en una nova producció, s’estrenarà el 22 de juliol amb Dani Espasa en la direcció musical, mentre que les altres dues propostes operístiques arribaran de la mà de la companyia del Teatro Real de Madrid, que oferirà ‘Hadrian’ de Rufus Wainwright (en una versió semiescenificada el 29 de juliol) i ‘Nabucco’ de Verdi (en concert el 30 de juliol).

Notícies relacionades

El 3 d’agost Peralada retrà homenatge a Carreras amb una vetllada que oferirà diverses sorpreses, comptant amb la Simfònica del Gran Teatre del Liceu dirigida per David Giménez Carreras. La nova creació arribarà de mà de la jove compositora Raquel García-Tomás amb un projecte ‘Sfogava con le stelle’ (27 de juliol) que dialoga entre peces noves i tres obres que ha escrit inspirades en el Barroc, comptant entre altres amb l’Ensemble O Vos Omnes que dirigeix Xavier Pastrana i el Cosmos Quartet. La immortal Maria Callas reviurà gràcies a l’actriu Monica Bellucci, protagonista d’una obra de teatre basada en la vida i l’obra de la mítica cantant (15 de juliol).

També es comptarà amb el debut de l’eclèctic i premiat compositor Lucas Vidal (4 d’agost), que oferirà el seu espectacle ‘Karma’, mentre que en aquesta edició es torna a comptar amb un altre mite, Joan Manuel Serrat, que porta a Peralada la seva gira ‘El vicio de cantar’ (16 de juliol). La festa i el ball estaran assegurats un any més amb la presència de la banda Pink Martini (23 de juliol).