Censura

Tunísia s’afegeix al boicot a ‘Lightyear’ pel petó lèsbic d’una escena

Tunísia s’afegeix al boicot a ‘Lightyear’ pel petó lèsbic d’una escena

Disney / Pixar

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats tunisianes van ordenar retirar d’una desena de sales de cine l’última pel·lícula d’animació de la franquícia Disney-Pixar, ‘Lightyear’, que s’havia d’estrenar dimecres, a causa de l’escena d’un petó lèsbic, segons han informat avui a Efe fonts de l’empresa distribuïdora.

Tot i que diumenge passat va tenir lloc la preestrena en alguns punts del país, la cinta va desaparèixer des d’ahir de la cartellera a les sales de la capital i de la ciutat de Sousse (nord-est) després de la publicació d’una circular dels governadors de les dues regions per la qual es prohibia la seva projecció amb motiu de les «escenes controvertides».

Projeccionista a comissaria

«Un dia abans de l’estrena, dos agents de la policia es van presentar i van acompanyar la projeccionista a la comissaria perquè llegís la circular del governador i es comprometés a retirar la pel·lícula immediatament», va explicar la responsable d’Agora, una sala de barri situada a l’extraradi de la ciutat, Hager Chebbi.

Per la seva banda, el Ministeri tunisià de Cultura no s’ha pronunciat al respecte ni ha respost a les sol·licituds d’Efe.

L’Associació Tunisiana de Suport a les Minories va denunciar en un comunicat la «repressió» durant el mes de la diversitat sexual i va lamentar que Tunísia s’uneixi als 14 països, entre els quals hi ha els Emirats Àrabs i Egipte, que han censurat aquesta cinta d’animació «perquè per a ells és contrari als bons costums».

El Codi Penal tunisià, herència del període colonial francès, criminalitza l’homosexualitat amb fins a tres anys de presó i permet els anomenats exàmens anals per «provar» si dues persones del mateix sexe han mantingut relacions sexuals.

Els creadors, tranquils

Els creadors del nou èxit de Pixar es van mostrar tranquils en declaracions a l’AFP davant la seva prohibició a diversos països musulmans. El breu petó entre dues dones en la pel·lícula suma crítiques en més d’una dotzena de països de majoria musulmana, que van prohibir la cinta de Disney (propietària dels estudis Pixar).

«Ens van advertir que podia passar», va reconèixer el productor de ‘Lightyear’, Galyn Susman, en una entrevista telemàtica amb l’AFP.

«Però no volíem canviar la pel·lícula tan sols per un grapat de països amb punts de vista retrògrads, per dir-ho suaument», va assegurar.

El petó entre les dues dones, que tenen un fill, deixa clar a l’espectador que es tracta d’una parella homosexual.

El director de la cinta, Angus MacLane, va assegurar que no es va contemplar la idea de canviar el guió.

«Vam fer la nostra pel·lícula i, si ells no volen veure-la, no hi ha cap problema», va assegurar l’AFP.

Notícies relacionades

Per Susman, el debat és absurd tenint en compte que hi ha clàssics de Disney, com ‘Bambi’, en els quals es presenten situacions traumàtiques per als nens, com perdre la seva mare.

«Personalment, no vaig voler que els meus fills, quan eren petits, veiessin pel·lícules en les quals mor la mare», va explicar.