Guia

Cinc propostes d’art digital imprescindibles del Sónar 2022

  • La comissària del creixent apartat +D del festival, Antònia Folguera, ens recomana i glossa els seus imprescindibles

Cinc propostes d’art digital imprescindibles del Sónar 2022
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Són moltes les activitats del Sónar+D. Aquí en van algunes de les fonamentals en aquesta nova edició d’una mostra que sempre ha intentat connectar la música amb altres arts i ciències.

Conferència de Trevor Paglen i Kate Crawford

L’artista i la investigadora ja fa anys que posen el focus en la intel·ligència artificial. Oferiran una sessió sobre com la intel·ligència artificial configura «l’estàndard» d’ésser humà. Un dels punts centrals de la seva investigació és fins a quin punt els nostres biaixos –típicament humans– influeixen en l’aprenentatge de les màquines.

Galeria de NFT comissariada entre el Sónar i Tezos

Una exposició en forma d’instal·lació multipantalla que celebrarà la riquesa i la varietat de llenguatges dins de l’art digital que avui dia s’expressen a través de les plataformes de NFT. Ofereix una selecció de NFT dels principals artistes d’aquest creixent ecosistema creatiu, projectats a través d’una instal·lació formada per 12 pantalles multicanal.

Realitat virtual

El 2014, el Sónar va començar a apostar per aquest format immersiu i la voluntat és seguir-ne l’evolució. Peces com ‘Liminal Lands’, de Jakob Kudsk Steensen (foto), ‘Samsara’, de Hsin-chien Huang, i ‘Nerd Funk’, d’Ali Eslami i Mamali Shafahi imaginen maneres de transportar-nos gairebé físicament a altres entorns, siguin reals o totalment imaginaris.

Bioacústica amb Michel André


La conferència del científic Michel André amb visuals de Hamill Industries: una narració sobre la bioacústica que ens portarà a través dels diferents ecosistemes terrestres mitjançant el so. André és director del Laboratori d’Investigació en Bioacústica (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i capitaneja una investigació pionera sobre l’impacte de la contaminació acústica en el món natural.

Tupac Martir presenta ‘Haita’

‘Haita’, de Tupac Martir, és una peça audiovisual que triangula mons aparentment dispars: la dansa, el cant, el folklore mexicà, la ciència i les tecnologies de captura d’imatge més sofisticades. Un espectacle que es va estrenar a Lisboa en forma d’instal·lació i que a Barcelona agafa el nou escenari Stage+D com a ‘performance’.

Temes:

Sónar 2022