Escalfant motors

¿Què sabem de la gira de Bruce Springsteen del 2023?

El Boss trencarà set anys d’absència a Barcelona amb un concert únic a Espanya que podria tenir pròrroga i incloure també un assaig general amb públic

La gira posarà a prova la fortalesa i la longevitat de la seva aliança amb la titànica E Street Band

¿Què sabem de la gira de Bruce Springsteen del 2023?

Ferran Sendra

4
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Bruce Springsteen tornarà el 2023 a Barcelona, ciutat que serà l’única d’Espanya que l’acollirà en la gira de l’any que ve. Concert a l’Estadi Olímpic el 28 d’abril, que obrirà un ‘tour’ europeu de, per ara, 19 concerts en 11 països, als quals se n’hi afegiran alguns més (dates per tancar a Bèlgica i al Regne Unit), i que representarà, si cap revés sanitari ho impedeix, la seva tornada a la gran maquinària del directe després dels anys de la plaga.

Hauran sigut set anys d’absència a Europa, ja que en aquest temps l’activitat del Boss s’ha circumscrit a les seves residències a Broadway (2017-2018, amb una pròrroga el 2021), i la covid-19 ha fet la resta. Es tracta de l’absència més dilatada al continent en tota la seva carrera: fins ara, el lapse més llarg es va produir entre les seves dues primeres visites, el 1975 i el 1981, en temps previs al fenomen global. Molta gana acumulada entre l’afició davant una tornada que planteja diverses preguntes.

Tres anys d’ajornaments

Aquesta gira ve de lluny, ja que es va programar inicialment per al 2020 i ha anat saltant d’un any a l’altre d’acord amb l’evolució pandèmica. El novembre passat ja s’estava a punt d’anunciar quan l’onada òmicron va congelar els plans i va acabar forçant un tercer ajornament. Es preveia llavors una arrencada de la gira mundial a Barcelona, el 29 d’abril i l’1 de maig a l’Estadi Olímpic, dates que, igual que les altres compromeses a Europa, s’han traslladat amb pocs canvis al 2023.

El Boss és conegut per anunciar gires amb poca antelació, molt segur d’omplir estadis i pavellons sense grans esforços, i mai no havia fet públic un itinerari europeu amb tant temps de marge, 11 mesos. El motiu és que el dispositiu, derivat de les negociacions amb els promotors de cada país, està llest des del 2020.

Segona data en reserva

La capital catalana no serà només el punt de partida de la gira europea, sinó el campament base del ‘tour’ en el trànsit del periple nord-americà, centrat en pavellons coberts, i les dates en estadis d’aquest costat de l’Atlàntic. Per això, es preveu que el Boss passi uns quants dies a la ciutat, quatre, cinc o fins a una setmana, abans de la data del concert, ajustant les peces de l’espectacle.

Hi ha la possibilitat que arribi a oferir un assaig general amb públic al Palau Sant Jordi (a la sala gran o bé al Sant Jordi Club). I hi ha una segona data reservada a l’Estadi Olímpic, per al 29 d’abril, en el cas (probable) que la primera s’esgoti amb rapidesa i que ho permeti la logística de la gira, que comporta un aparatós trasllat de tràilers fins a Dublín, la cita següent.

La banda de la seva vida

Springsteen comptarà amb l’E Street Band, la seva banda per excel·lència, que conserva quatre titulars dels anys setanta, Garry Tallent (baix), Max Weinberg (bateria), Roy Bittan (teclats) i Steve Van Zandt (guitarra), així com dos fitxatges dels vuitanta, Nils Lofgren (guitarra) i la dona del cap, Patti Scialfa (veu i guitarra acústica), més els tres afegits moderns, Soozie Tyrell (violí, guitarra i veu), Charlie Giordano (teclats, ocupant la plaça de Danny Federici, mort el 2008) i Jake Clemons (saxo, nebot del també malaguanyat Clarence Clemons, que ens va deixar el 2011). Tallent, Bittan i el mateix Boss són els més grans del clan i afrontaran la gira amb 73 anys fets.

Entrades sense preus ‘vip’

Les entrades es posaran a la venda el 8 de juny a preus que oscil·len des dels 65 euros fins als 125 euros per a les localitats de seient reservat a la grada, i a la pista hi haurà dues categories, la zona posterior (82 euros) i la davantera (125). Cada comprador podrà adquirir un màxim de sis entrades. Aquests imports van en la línia de macroconcerts d’aquest estiu com els de Red Hot Chili Peppers (49-125 euros) o Iron Maiden (65-100 euros), si bé aquestes dues bandes ofereixen paquets ‘vip’ de fins a 550 euros (Peppers) i 160 (Maiden) que no hi haurà en el concert de Springsteen.

Repertori mutant

L’últim àlbum de Springsteen, ‘Letter to you’, que va treure l’octubre del 2020, el presentava reunit amb l’E Street Band amb un material de signe rocker pensat per a la gira. Per això, s’espera que el disc tingui presència en els concerts, perquè, si bé coneixem el seu do per a la improvisació, els set anys sense gires i la previsible presència de públic nou poden ser incentius perquè decideixi endinsar-se en el material clàssic. Si repeteix la pauta d’altres ‘tours’, ‘Letter to you’ es pot fer notar, sobretot, en els repertoris de la gira nord-americana (prevista per al febrer i març del 2023, amb dates que encara s’han de concretar), mentre que a Europa el guió es decantarà més pel ‘grans èxits’. Com saben els ‘connaisseurs’ del Boss, serà ell qui decideixi en l’últim moment l’ordre del dia en el ‘setlist’ escrit per ell mateix.