Llibres

La Fira del Llibre de Madrid busca la sostenibilitat en la primera edició sense restriccions després de la pandèmia

L’esdeveniment no comptarà amb plans en paper ni avisos per megafonia i habilitarà quatre espais per acollir «firmes multitudinàries»

La Fira del Llibre de Madrid busca la sostenibilitat en la primera edició sense restriccions després de la pandèmia
3
Es llegeix en minuts

La Fira del Llibre de Madrid, que tindrà lloc del 27 de maig al 12 de juny al parc del Retiro, tornarà amb una edició postpandèmica en la qual ja no hi haurà restriccions, però tampoc avisos per megafonia ni plans en paper de les casetes, amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat de l’esdeveniment.

A més, en la presentació de l’esdeveniment, la nova directora de la fira, Eva Orúe, ha avançat que s’habilitaran quatre espais per acollir «firmes multitudinàries» que permetran desplaçar les files de persones fora del recinte i, d’aquesta manera, alleugerir aglomeracions habituals en altres edicions.

«Allò de la megafonia molta gent m’havia comentat que no prestaven atenció als anuncis de firmes, tot i que sí que es quedaven amb la cantarella. Respecte a la nostàlgia, però els bucles de firmes en alguns caps de setmana duraven més d’una hora i quart i ningú esperava escoltar la megafonia», ha assenyalat Orúe.

Per compensar aquesta absència de plans i megafonia, l’organització comptarà amb vuit persones que no estaran en un únic punt fix, disponibles per oferir la informació relativa a les casetes. Així mateix, quatre pantalles al llarg del recorregut -1,3 quilòmetres per a les casetes– disposaran de dades respecte a les firmes i activitats.

En l’edició anterior, la polèmica va sorgir al concloure l’esdeveniment a causa de les crítiques de diverses editorials independents, que es van sentir perjudicades en la seva xifra de vendes al ser desplaçades a l’espai conegut com l’‘illot central’, amb menys visibilitat que altres casetes.

Orúe ha reconegut que les peticions de reunió amb gent que «es va sentir maltractada» en l’edició passada han sigut habituals des que va agafar el càrrec de directora. No obstant, malgrat afirmar que «una part de les crítiques es poden entendre», ha recordat que aquesta edició va tenir un aforament limitat i es tractaven de «circumstàncies excepcionals».

Per a la fira d’aquest 2022 no hi haurà conferència inaugural com era habitual –sí que hi haurà xerrada inaugural entre tres autors– i s’avancen 30 minuts els horaris d’obertura de matí i tarda. El que sí que es mantindrà serà el tancament al migdia –«ho hem estudiat, però hi ha problemes com el que algun dels llibreters han d’atendre el seu negoci fora de la fira o que hi ha moments de calor insuportable», ha indicat.

Homenatges a Almudena Grandes i Domingo Villar

Dins de la programació, l’organització té previst un homenatge a l’escriptora Almudena Grandes, el pròxim 11 de juny, amb «caràcter popular» –la gent podrà acostar-se a la fira a llegir paràgrafs dels seus llibres, també en altres idiomes de les múltiples traduccions de la seva obra–.

A més, també es prepara un homenatge a Domingo Villar, l’autor mort aquest dimecres passat de la sèrie de l’inspector Leo Caldes. «Volem que sigui una fira normal i a l’ús, no ens semblava prudent ni intel·ligent abordar grans canvis respecte a un esdeveniment que té una història d’èxit», ha apuntat la directora de la Fira.

Els viatges, protagonistes de la fira

Notícies relacionades

Els viatges, protagonistes de la firaPer a aquesta edició, la Fira estarà dedicada al viatge amb el lema ‘Fulleja el món’, i comptarà amb un pressupost d’1,3 milions d’euros, 378 casetes i més de 400 expositors –cosa que la convertirà en la més gran del segle XXI per nombre de participants– i s’espera també en afluència de públic, autors i vendes.

El 2019, l’últim any que es va celebrar amb el seu format tradicional, va rebre 2,3 milions de visitants i es van vendre 550.000 exemplars, cosa que es va traduir en una recaptació aproximada de 10 milions d’euros.