Cita amb la historieta

Còmic Barcelona 2022: 20 novetats recomanades

  • Còmic: 15 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022

Còmic Barcelona 2022: 20 novetats recomanades
7
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passats tres anys des que el 2019 es va celebrar l’últim Còmic Barcelona presencial i després de dues edicions exclusivament ‘online’ a causa de la pandèmia, les editorials es bolquen en els seus llançaments de cara a l’esperada cita, que se celebra del 6 al 8 de maig a la Fira de Montjuïc. Fa un parell de setmanes recomanàvem alguns títols que ja estaven a la venda amb motiu de Sant Jordi; ara seleccionem les últimes novetats i les obres d’alguns dels autors convidats al saló:

 

‘Elise i els nous partisans’ / ‘Elise y los nuevos partisanos’

Dominique Grange i Jacques Tardi. Salamandra Graphic. 25 euros 

Jacques Tardi, autor de les memorables ‘La guerra de las trincheras’, ‘¡Puta guerra!’ i ‘Yo, René Tardi’, presenta al saló, junt amb la seva companya, Dominique Grange, la seva última obra, basada lliurement en les experiències d’ella el maig del 68. Amb mirada crítica, recorden la lluita activa contra la injustícia social, el racisme i la violència policial. A més, Norma rescata en un volum dues primerenques historietes independents, ‘La verdadera historia del soldado desconocido’ (1974) i ‘La báscula de Charlot’ (1976).  

‘Sirenas borrachas’

Kat Leyh. Norma. 29,50 euros

Arriba convidada la nord-americana Kat Leyh, sempre normalitzant amb sensibilitat la diferència de gènere: coguionista i dibuixant en la sèrie ‘Leñadoras’ (Sapristi) i autora de l’espectacular ‘Snapdragon’ (Astronave), llibre infantil/juvenil que s’ha colat com a nominat a Millor Obra Internacional en els premis del saló. Porta novetat més gamberra per a un públic ‘young adult’: tres sirenes van a terra a la recerca de vi i després d’una ressaca monumental no saben com tornar al mar.  

‘Las crónicas de Odio 2’

Peter Bagge. La Cúpula. 32 euros 

El veterà referent de l’‘underground’ nord-americà torna al Còmic Barcelona amb el segon volum (de 5) que recopila les icòniques històries, banyades d’autobiografia, protagonitzades pel jove Buddy Bradley, pels seus marginals companys de pis i per un grapat d’il·lustres secundaris al Seattle dels primers 90. El boig retrat d’una època.  

‘Sí soy’

David Ramírez. Norma. 19,95 euros 

Després d’explicar com va viure l’hospitalització del seu marit per covid en la primera onada a ‘COnviVIenDo 19 días’, David Ramírez torna amb més del seu tendre humor i del costumisme que va abocar també a ‘Tal qual’, aconseguint que el lector s’identifiqui amb el seu dia a dia. El dibuixant és, a més, nominat al premi a millor còmic infantil del saló per ‘Tot Dinokid’ (Astronave). 

‘Jolgorio’

Brecht Evens. Astiberri. 30 euros

L’autor de ‘Pantera’ visita el saló amb aquest còmic, Premi Especial del Jurat al festival d’Angulema 2019. Les seves pàgines, a aquarel·la i amb el seu característic i acolorit estil psicodèlic, submergeixen el lector en una festivalera nit de la mà de Jona, que surt a acomiadar-se de la ciutat abans de mudar-se. La bullícia i el sarau acabaran canviant-se en una boja aventura. 

‘Las tres heridas de Miguel Hernández’

Carles Esquembre. Planeta Cómic. 18,95 euros 

Carles Esquembre segueix la seva línia de rescat de la memòria de la Guerra Civil després de títols com ‘La brigada Lincoln’ i ‘Lorca, un poeta en Nueva York’. Ara rendeix homenatge a un altre bard perseguit pel franquisme, un Miguel Hernández la vida del qual estructura a ‘las tres heridas’ que van donar títol al seu poema pòstum, escrit a la presó, i que Joan Manuel Serrat popularitzaria en forma de cançó.  

‘El meteorito de Hodges’

Fabien Roché. Garbuix Books. 24,95 euros 

Roché aprofundeix en uns insòlits fets reals: els ocorreguts el 30 de novembre de 1954 a Sylacauga, Alabama. Allà, mentre Ann Elizabeth Hodges dorm a casa seva, una roca negra de 18 centímetres travessa la teulada i la colpeja al maluc. És un meteorit. L’increïble succés desencadenarà una sèrie d’esdeveniments inesperats que canviaran la seva vida.

‘Sobre la tiranía’

Nora Krug / Timothy Snyder. Salamandra Graphic. 23 euros 

La compromesa autora nord-americana, que va recercar les seves arrels en el seu passat familiar, a l’Alemanya nazi, a ‘Heymat. Lejos de mi hogar’, visita el saló amb aquesta personal adaptació de l’assaig de l’historiador Timothy Snyder, escrit per reflexionar sobre el totalitarisme de Trump, però en què també es troben respostes a la manera d’actuar de Putin a Ucraïna. 

‘Gentlemind’

Juan Díaz Canales, Teresa Valero i Antonio Lapone. Norma. 28 euros 

Díaz Canales, guionista de ‘Blacksad’ i el renascut Corto Maltés, i Teresa Valero, autora del celebrat ‘Contrapaso’, que opta a millor obra d’autoria nacional al saló, formen infal·lible tàndem, junt amb els llàpissos de l’italià Lapone: una història ambientada el 1939 sobre ‘Gentlemind’, una revista femenina que la jove viuda de l’amo revoluciona de dalt a baix a l’agafar les regnes. 

‘Loba boreal’

Núria Tamarit. La Cúpula. 27,50 euros

Hi haurà l’autora de ‘Giganta’ i ‘El enebro’ firmant al saló la seva última obra, aquesta ‘Loba boreal’, protagonitzada per la Joana, que arriba al nou món a la recerca d’or. Per aconseguir el preuat metall, amb el qual pretén recuperar un regne que ha deixat d’existir, s’uneix a una expedició en què els homes són reticents a portar-hi dones. 

‘Forn de calç 2’

VVAA (Marc Charles Ed). Extinció Edicions. 17 euros

Compte amb aquesta revista de còmics coordinada per Marc Charles, el primer volum del qual opta al premi a millor fanzín del saló. Amb portada de la nord-americana Alex Graham, aplega 15 històries curtes que visibilitzen el panorama ‘underground’ en català amb autors com ara Cristian Robles, Raquel Gu, Blanca Hernández, Natalia Zaratiegui, Eixa i Jaume Pallardó.  

‘Giant Days 11’

John Allison i Max Sarin. Fandogamia. 14 euros 

Com ‘Snapdragon’, aquesta sèrie de fresc aire juvenil de John Allison, que també és autor convidat, s’ha col·locat entre els nominats a millor obra internacional del saló. Amb humor desenfadat i sense prejudicis, segueix les aventures i desaventures dels seus tres joves protagonistes en el seu dia a dia des de la seva entrada en una universitat a Anglaterra.  

‘La petita gènia i la partida de shatranj / ‘La pequeña...’

Álvaro Ortiz. Astiberri. 18 euros

Debut en el còmic infantil de l’autor de ‘Murderabilia’ i ‘El murciélago sale a por birras’. L’aragonès Álvaro Ortiz posa el seu humor i traça al servei del jove lector per presentar una aprenent de gènia, Ayu, que s’ofereix a complir el desig d’un sultà, la filla del qual, Amina, li ha demanat un contrincant per a un joc de taula semblant als escacs. Perquè ningú és perfecte i tothom pot fallar.   

‘Celestia’

Manuele Fior. Salamandra Graphic. 25 euros 

L’autor del premiat ‘Cinco mil kilómetros por segundo’ (recentment reeditat) i ‘La entrevista’ estarà al saló amb la seva última obra, ‘Celestia’, una nova distòpia plena de màgia en què els humans han evolucionat fins a ser, en alguns casos, capaços de llegir la ment. Transcorre a la misteriosa illa del títol, que ben bé podria ser la Venècia del futur.  

‘Diez mil elefantes’

Pere Ortín i Nzé Esono Ebale. Reservoir Books. 24,90 euros

El periodista valencià i el dibuixant guineà viatgen a 1944 per explicar com aquell any un equip de fotògrafs i cineastes va viatjar a Guinea Equatorial per retratar la vida a la llavors colònia espanyola a l’Àfrica. El narrador és Ngono Mbá, un dels portadors de l’expedició, el testimoni del qual capgira les veritats oficials.  

‘Rosa’

Gaëlle Geniller. La Cúpula. 34 euros

La dibuixant francesa es remunta al París dels feliços anys 20 per explicar una sorprenent història sobre la diferència i la identitat, sobre la família, l’amistat i l’amor. En aquest ambient, en un bordell regentat per la seva mare, ha crescut la Rosa, una noia de 19 anys que després d’una infància alegre només vol ballar i expressar sobre l’escenari un talent innat. 

‘¡Cava y calla!’

Pepe Gálvez, Manuel Granell i Sento Llobell. Aleta. 19,90 euros

Després de l’excel·lent ‘El partido de la muerte’ (Desfiladero), en què recuperava el dramàtic partit de futbol real entre ucraïnesos i nazis durant la Segona Guerra Mundial, el guionista Pepe Gálvez torna a la memòria antifeixista, sobre la qual ha donat títols com ‘Miguel Núñez. Mil vidas más’. Ara rescata la vida de Marcelo Usabiaga, víctima de la repressió franquista. 

 

‘Amb les mans despullades’

Leïla Slimani i Clément Oubrerie. Liana Editorial. 23 euros

La cirurgiana i compromesa feminista Suzanne Noël, pionera de la cirurgia estètica, va operar nombrosos soldats que van resultar atroçment desfigurats durant la Primera Guerra Mundial. La reconeguda escriptora Leïla Slimani (Premi Goncourt 2016) reivindica la seva figura en aquesta novel·la gràfica que reflecteix com Noël va defensar la seva especialitat com a eina per a l’emancipació de la dona. 

‘El petit robot de fusta i la princesa tronc / El pequeño robot...’

Tom Gauld. Salamandra Graphic. 15,95 euros 

Debuta al còmic infantil el brillant Tom Gauld. Aquí, el dibuixant escocès relata les aventures d’un robot de fusta que busca la seva germana perduda, una princesa tronc, els dos hereus d’uns reis que van demanar ajuda a una bruixa perquè no podien tenir fills. 

‘Shortcomings’

Notícies relacionades

Adrian Tomine. Sapristi. 18,90 euros 

Sapristi llança una nova edició de la primera novel·la gràfica d’Adrian Tomine, nord-americà d’origen japonès, de qui ja va publicar la celebrada ‘Intrusos’. A ‘Shortcomings’, a base de precisos diàlegs, acompanya els seus protagonistes, una parella d’uns trenta anys, en el progressiu declivi de la seva relació sentimental.