Procés als EUA

Johnny Depp acaba quatre dies de testimoni en el judici creuat per difamació amb Amber Heard

  • L’intèrpret acaba definint-se a si mateix com a víctima de violència domèstica

  • El procés està sent un culebró en el fang que exposa una relació turbulenta

Johnny Depp acaba quatre dies de testimoni en el judici creuat per difamació amb Amber Heard

AFP / POOL / JIM LO SCALZO

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Sobre el paper és un judici per un parell de demandes creuades de difamació: la que va interposar per 50 milions de dòlars Johnny Depp contra la seva exdona Amber Heard després que ella publiqués el 2018 una columna d’opinió a ‘The Washington Post’ en la qual es definia, sense citar expressament Depp, com a «figura pública que representa la violència domèstica», i la de 100 milions amb què va respondre ella quan un antic advocat de l’actor va qualificar les acusacions com «un engany sobre abús».

A la pràctica, no obstant, el que està transpirant des de l’11 d’abril de la sala 5-J del Tribunal de Districte del Comtat de Fairfax, a Virgínia, es defineix millor com un culebró en el fang: l’exposició molt pública de la relació turbulenta i tòxica que van mantenir els dos intèrprets, mil·limètricament seguida en mitjans, xarxes socials i en la mateixa cort, transformada ara en destí de periodistes, fans i curiosos i on la jutge Penney Azcarate ha arribat a prohibir ‘selfies’ o peticions d’autògrafs.

El procés davant un jurat civil compost per set persones es va iniciar l’11 d’abril i s’ha previst que duri entre cinc i sis setmanes. I les últimes quatre sessions han sigut especialment intenses, amb Depp testificant sota l’interrogatori dels seus advocats i els de Heard.

Aquest testimoni que va arrencar dimarts passat va acabar aquest dilluns amb el protagonista d’‘Eduardo Manostijeras’ declarant-se a si mateix, davant la pregunta d’una de les seves advocades, com a víctima de violència domèstica. «Absolutament», va dir abans d’abandonar l’estrada, per la qual en algun moment pròxim passarà també Heard per sotmetre’s a l’interrogatori creuat.

Secundaris i protagonistes

El nucli, la suposada difamació, ha tingut en aquests dies un paper gairebé, es pot dir, de repartiment en el judici, que arriba després que Depp ja perdés el 2020 una altra demanda per libel al Regne Unit contra ‘The Sun’ i un dels periodistes del tabloide per una notícia en què se’l va titllar de «maltractador» (en aquell procés el jutge va considerar que 12 de les 14 acusacions de maltractaments que va plantejar Heard van ser «més que probables»). I el protagonisme aquests dies l’ha cobrat el complicat historial de l’actor amb el consum d’alcohol i drogues, il·legals i legals, com ara opioides de recepta, així com la tempestuosa relació de Depp i Heard, que es van conèixer en el rodatge d’‘Els diaris del rom’ el 2009, van començar a sortir tres anys després i van estar casats entre el 2015 i el 2016. Després que ella presentés una queixa en què acusava Depp de ser «abusiu verbalment i físicament» i aconseguís temporalment una ordre d’allunyament, van acabar segellant el divorci el 2017 amb un arranjament extrajudicial. Ell sempre ha negat les acusacions i mai no se l’ha imputat.

Tot s’ha presentat amb tota mena de detalls, no només a través de les paraules de l’actor i de les preguntes dels advocats, sinó també mitjançant gravacions de vídeo i àudio o missatges. Com en el judici a Londres, s’han tornat a llegir, per exemple, converses que Depp va tenir amb l’actor Paul Bettany, en què va arribar a parlar d’«ofegar-la abans de cremar-la» i «cardar el cadàver cremat» de Heard, una cosa que aquest dilluns l’actor explicava com a «humor fosc, abstracte i irreverent» que partia d’una referència als Monty Python.

Dos prismes

Sota l’interrogatori de Ben Rottenborn, un dels advocats de Heard, Depp ha sigut retratat com un addicte que va arribar a ser violent amb la que va ser la seva dona, que mirava d’ajudar-lo a alliberar-se de les seves addiccions i lluitava contra el «monstre» que era Depp «fora de control» quan estava sota els efectes de drogues o alcohol. A les preguntes de la seva defensa, en canvi, ha sigut Heard la representada com una dona que va arribar a agredir físicament Depp. En un dels àudios escoltats, per exemple, a ella se l’escolta dient: «Sento haver-te colpejat, però no et vaig pegar un cop de puny».

El mateix actor aquests dies ha fet declaracions en què ha dit que «mai» no va arribar al punt de colpejar-la («ni he colpejat cap dona en la meva vida», va afegir). «L’única persona de la qual he abusat en la meva vida és de mi mateix», va dir també aquest dilluns.

Tot en un procés en què cadascuna de les parts nega les acusacions de l’altra; es mira amb una doble perspectiva, segons la part que parli o pregunti. Per a Depp i els seus advocats, per exemple, l’article de Heard en el ‘Post’ va ser la causa que perdés el seu paper en la saga de ‘Pirates del Carib’, amb la qual havia filmat cinc pel·lícules en 15 anys i l’actor ha dit que «seria realment beneit no pensar que hi va haver un efecte en la meva carrera per les paraules de Heard, tant si va mencionar el meu nom com si no ha va fer». La defensa de l’actriu, en canvi, ha suggerit que la seva continuïtat en el paper ja estava en qüestió abans de la columna.

«Abús mutu»

Notícies relacionades

El procés, que es desenvolupa a Virgínia perquè és on té els servidors d’internet i impremtes el ‘Post’, continua ara amb altres testimonis. Heard passarà per l’estrada, així com altres testimonis convocats per la seva defensa, incloent-hi alguns de renom, com Elon Musk, amb qui l’actriu va tenir una relació, o James Franco. I mentre es dirimeix el cas, el pòsit que ja ha quedat és la certesa que la relació entre Depp, de 58 anys, i Heard, de 36, «va ser, com ha testificat en el judici una psicòloga clínica que els va donar assessoria matrimonial, d’abús mutu.

Han quedat també com a història antiga les paraules que van escriure en el seu divorci, fa menys de cinc anys. «La nostra relació va ser intensament apassionada i en ocasions volàtil, però sempre unida per l’amor», van dir llavors. «Cap part no ha fet acusacions falses per a un benefici financer. Mai no hi ha hagut cap intenció de mal físic o emocional».