Llibres recomanats

Prensa Ibérica llança ‘abril’, el nou suplement setmanal dedicat a l’activitat literària

Es nodrirà dels articles d’altres suplements del grup i de temes de producció pròpia

Prensa Ibérica llança ‘abril’, el nou suplement setmanal dedicat a l’activitat literària
4
Es llegeix en minuts

Una de les poques certeses que vam traure de la pandèmia, tan fecunda en eslògans que després s’han anat diluint, és que els llibres continuen sent una companyia imprescindible en la nostra vida. El temps aturat dels confinaments es va transformar en moltes hores de lectura extra i va produir un augment en les vendes, i allò que semblava un fenomen temporal, empès per la necessitat de matar l’estona i l’ansietat, va acabar convertit en una tendència que es manté. Les xifres que resultin d’aquest Sant Jordi de tornada a la normalitat ho haurien de confirmar. 

En una conjuntura com aquesta, Prensa Ibérica aposta per tenir una participació més activa en la conversa cultural llançant un nou suplement setmanal de llibres en paper que tindrà també la seva translació a digital. abril arriba aquest dijous als quioscos, inserit en EL PERIÓDICO i El Periódico de España, amb la intenció de convertir-se en una referència per al públic lector. Setze pàgines consagrades exclusivament als llibres que el converteixen en el més ambiciós quadern literari dels que hi ha al nostre país. 

Tot i que s’estrena aquests dies, abril se sosté sobre uns fonaments que ja existien. Perquè Prensa Ibérica manté una ingent producció de crítica i informació literària des de fa anys a través dels seus diaris regionals, en els quals els llibres sempre han tingut un protagonisme especial. Els suplements culturals creats per aquestes capçaleres són ja referència tant per als seus lectors com per a la indústria editorial. 

Les pàgines d’abril es nodriran en bona part dels articles publicats per aquests suplements, que ara podran llegir-se als territoris als quals arriben EL PERIÓDICO i El Periódico de España. Però també comptarà amb ambiciosos temes de producció pròpia, en un ventall de formats en el qual caben entrevistes, reportatges, ressenyes i crítiques, així com peces informatives més breus. I amb la intenció d’anar més enllà de l’habitual cicle promocional de la indústria, per donar cabuda a temes i enfocaments diferents.

Les peces firmades per autors parlant de les seves pròpies obres, o les finestres obertes a altres baules clau en la cadena del llibre (retrats de llibreries de tot el país, perfils dels qui exerceixen oficis fonamentals com la traducció, l’agència literària o el disseny gràfic, per exemple) donaran personalitat pròpia a un suplement que no vol quedar-se en l’evident. 

abril aprofitarà a més la capil·laritat d’un grup com Prensa Ibérica, amb els seus diaris repartits per tot el territori nacional, per recollir en les seves pàgines no només els llibres publicats en castellà. També tindran cobertura crítica i de prescripció els que estiguin editats en qualsevol de les llengües cooficials de l’Estat. Els lectors i lectores podran conèixer així les principals novetats en català, gallec o eusquera que encara no han sigut traduïdes al castellà, ampliant la seva mirada a unes literatures tan riques com sovint oblidades més enllà dels seus territoris. 

El mes del llibre 

«L’abril és el mes dels llibres, el de Cervantes i el de Shakespeare. El mes en què s’entrega el premi més important de la nostra literatura i el de la festa gran dels lectors, aquest 23 d’abril al qual ens hem volgut enganxar per al llançament. L’abril és també l’equador de la primavera, el mes en què tot neix i en què el creatiu, com gairebé totes les altres coses, es revolucionen», explica Álex Sàlmon, director del suplement. «Per això la premissa d’aquest quadern és que, es tracti del mes que es tracti, sempre sigui abril per als seus lectors». 

Periodista de llarg recorregut, Sàlmon va dirigir durant anys El Mundo de Catalunya i és també fundador i director de Tendencias Hoy, web de referència en temes de cultura i estil de vida a Catalunya. El seu treball al comandament d’abril es desenvoluparà en estreta col·laboració amb les redaccions d’EL PERIÓDICO i El Periódico de España.

El llançament d’aquest suplement coincideix a més amb la recent incorporació a Prensa Ibérica, com a adjunt a la presidència, del veterà periodista cultural i editor Juan Cruz, un dels noms clau del món literari espanyol de l’últim mig segle i principal impulsor d’aquesta iniciativa, que també es podrà llegir a les seves pàgines. 

Notícies relacionades

El primer número d’abril, que es publica aquest dijous, porta a les seves pàgines, entre altres continguts, una entrevista de Juan Cruz al premi Nobel de literatura Orhan Pamuk, un reportatge entorn de la figura i l’obra de Cristina Peri Rossi, premi Cervantes 2021, i un article en què Santiago Posteguillo escriu sobre el seu últim llibre.

També comptarà amb peces a càrrec d’autors i crítics com Miqui Otero, Olga Merino, Ricardo Menéndez Salmón, Aloma Rodríguez, Luis M. Alonso, Antonio Puente, Marta Marne, Valèria Gaillard, Carmela García Prieto o Ricardo Baixeras, que seran una presència habitual entre les seves firmes.