La cita del maig a Torí

El Festival d’Eurovisió 2022 ja té tots els participants: les cinc claus del certamen

  • Portugal, Islàndia i Suècia completen el cartell de l’esdeveniment en el qual 40 cançons lluitaran pel micròfon de vidre

El Festival d’Eurovisió 2022 ja té tots els participants: les cinc claus del certamen
6
Es llegeix en minuts

El Festival d’Eurovisió 2022 ja té tots els participants elegits. Aquest dissabte van decidir els últims: Portugal, Islàndia i Suècia. Armènia i l’Azerbaidjan, que ja han escollit els seus representants, són els únics que no han volgut publicar encara les cançons amb què lluitaran per la victòria a Torí al maig. Les cases d’apostes ja treuen fum mentre els artistes treballen en les posades en escena. És l’hora de coreògrafs, directors d’escena, ‘vocal coaches’ i productors, que poleixen els detalls de les 40 propostes que lluitaran pel preuat micròfon de vidre.

El protagonisme d’Ucraïna

El Festival d’Eurovisió 2022 estarà marcat per la invasió d’Ucraïna. Els representants d’aquest país, Kalush Orchestra, són els grans favorits del certamen, tot i que ara mateix ni ells mateixos saben si podran anar a Torí. Han organitzat un equip de voluntaris que assisteixen persones desplaçades per la guerra facilitant-los refugi, menjar i medecines. A causa del conflicte, han hagut de deixar de banda tots els preparatius del festival substituint micros per rifles a la rereguarda. Si finalment hi van, el moment que Eurovisió connecti amb Ucraïna per conèixer les seves votacions es preveu històric, igual que va passar el 1993 quan el jurat bosnià va oferir les seves des d’un Sarajevo assetjat pels bombardejos.

La guerra, amb intensos bombardejos sobre objectius civils, va motivar que Estònia i Finlàndia amenacessin de boicotejar el festival si Rússia no n’era expulsada. Altres països també van mostrar la seva incomoditat per haver de participar-hi al costat d’una delegació russa. Eurovisió finalment es va veure obligada a no deixar participar Rússia i actualment està tramitant la seva baixa oficial de l’organització.

Les expectatives espanyoles

Després d’anys de rotunds eurofracassos, Espanya torna a comptar per a la victòria en Eurovisió. Chanel ha enlluernat pels seus dots de ballarina i la seva habilitat per cantar sense que es noti el més mínim l’esforç físic durant l’actuació. Actualment va vuitena a les cases d’apostes. L’artista ha començat a preparar en les instal·lacions de TVE el seu número a Torí sota les ordres de Kyle Hanagami, que ja preparés la coreografia de ‘SloMo’ per al Benidorm Fest. Instal·lat a Los Angeles, Hanagami ha treballat per a artistes de renom internacional com Jennifer López, Justin Bieber i Britney Spears. Sobre l’escenari d’Eurovisió, Chanel estarà acompanyada dels seus cinc ballarins: Pol Soto, Josh Huerta, Exo Narcos, Ria Pérez i Raquel Caurín.

Chanel ha estrenat el videoclip promocional del seu tema. Fins que no marxi a Torí, l’artista té previst actuar a la gala Drag Queen del carnaval de Las Palmas de Gran Canaria aquest divendres, un concert amb altres estrelles eurovisives d’aquest any a Barcelona el 26 de març i un viatge a Miami a mitjans d’abril per treballar altres cançons amb què començar a ordir un repertori musical propi.

Altres propostes

Tot i que a priori no compta per a la victòria, Finlàndia estarà representada per The Rasmus. La banda, amb gairebé tres dècades de trajectòria, ho va petar el 2003 amb el tema ‘In the shadows’, videoclip que ja acumula més de 92 milions de visualitzacions a YouTube. A Torí competiran amb ‘Jezebel’, tema que tracta sobre una ‘femme fatale’. San Marino, per la seva part, participa amb Achille Lauro, estrella italiana del rap ‘underground’ i el punk rock. Defensarà ‘Striper’, que parla sobre una relació tòxica.

Els letons Citi Zeni i la sèrbia Konstrakta ens alliçonaran sobre la importància de portar una vida sana. Els primers, en les tres primeres frases del seu tema ‘Eat your salad’, ens aconsellen anar en bici en comptes de contaminar amb un cotxe, no utilitzar plàstic i ser vegetarians. ‘Save the Planet!’, canten en la tornada. La sèrbia comença el seu ‘In corpore sano’ preguntant-se pel secret de la melena de Meghan Markle, la dona del príncep Enric d’Anglaterra. Després ens parla sobre les ulleres i les taques al voltant dels llavis i acaba denunciant subtilment que al seu país els artistes no tinguin accés a la seguretat social. Els moldaus Zdub si Zdob també toquen amb elegància la prohibició de ficar-se en política amb el seu tema ‘Trenuletul’, que és una oda a la unió del seu país amb Romania.

La seu

L’espectacle se celebrarà al Palasport de Torí. Es tracta d’un pavelló multiusos construït per acollir la competició d’hoquei sobre gel dels Jocs Olímpics d’Hivern de 2006. Va ser projectat per l’italià Pier Paolo Maggiora i pel japonès Arata Isozaki, pare del Palau Sant Jordi de Barcelona. L’escenari del festival serà una al·legoria visual d’Itàlia, el país amfitrió. L’ha dissenyat l’escenògrafa Francesca Montinaro, que en el seu llarg currículum figuren muntatges per a exposicions, obres de teatre i platós de televisió, entre d’altres.

Al del festival l’ha batejat ‘The Sun within’. El presidirà una estructura semicircular que representarà el sol. Per sota, efecte d’aigua en cascada i a peu de pista un gran jardí, on s’habilitarà la Green Room, és a dir, la zona on descansen els artistes després d’actuar i segueixen les votacions cap a la part final del festival. El muntatge es començarà a fer aquesta setmana. Amb motiu del festival, Torí programarà concerts i una llarga agenda cultural al parc del Valentino, veritable símbol de la ciutat.

Els presentadors

Laura Pausini i Mika seran els presentadors del festival. Pausini és una de les cantants més internacionals i premiades de l’escena musical italiana del moment. Amb 18 discos publicats, ha guanyat cinc Grammy. Compagina el seu vessant artístic amb l’humanitari donant suport a diverses campanyes pels drets de la infància, les dones maltractades, els refugiats i els malalts de sida, entre d’altres. Mika va saltar a la fama el 2007 amb el seu primer senzill, ‘Grace Kelly’. L’artista, de nacionalitat britànica, és un fan declarat d’Eurovisió. Quan acabi Eurovisió marxarà cap als Estats Units, on iniciarà una gira que posteriorment el portarà de tornada a Europa.

Amb ells estarà Alessandro Cattelan, una de les cares més conegudes de la televisió italiana, creador i presentador de diversos programes de varietats en horari nocturn. També ha sigut el mestre de cerimònies de l’edició local de l’X Factor.