La cita del maig a Torí

Les 10 cançons favorites del Festival d’Eurovisió 2022 (a més d’Espanya)

40 països lluitaran pel micròfon de vidre el maig a Torí. Aquests són els noms que treuen fum a les cases d’apostes

Les 10 cançons favorites del Festival d’Eurovisió 2022 (a més d’Espanya)

EFE/ Manuel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte es van decidir els últims participants d’Eurovisió 2022. 40 països lluitaran pel micròfon de vidre el mes de maig a Torí. Les cases d’apostes ja estan traient fum i Chanel, que representarà Espanya amb ‘SloMo’, és a les travesses. Aquestes són les altres 10 favorites.

Ucraïna:

Kalush Orchestra: ‘Stefania’. Toquen junts des de l’any passat. Van començar fent hip-hop, però ara el quintet experimenta fusionant rap i folk del seu país. Concursaran amb un tema interpretat íntegrament en ucraïnès. La peça és una oda a la maternitat, personificada en la Stefania, mare del vocalista.

Itàlia

Mahmood & Blanco: ‘Brividi’. Duo format exclusivament per participar en Eurovisió. Mahmood ja va ser al Festival del 2019, on va acabar segon. Blanco, de 19 anys, va ser la revelació musical d’Itàlia el 2021, i va vendre més d’un milió de còpies del seu àlbum debut, amb què ja ha guanyat 3 discos de platí.

Suècia

Cornelia Jakobs: ‘Hold me closer’. El primer contacte amb la música va ser el 2008, a l’audicionar per a un programa cercatalents de la televisió sueca. Després, va formar part d’una banda de noies fins que va fer el salt com a solista. El seu pare va cantar en una banda de metall que es va quedar a les portes d’Eurovisió el 2006.

Regne Unit

Sam Ryder: ‘Spaceman’. Es va donar a conèixer publicant a Tik Tok les seves versions de temes d’Adele, entre altres, durant el confinament del 2020. La seva popularitat va pujar com l’escuma, cosa que li va valer el primer contracte amb una discogràfica. Ara ja té més de 12 milions de seguidors a la xarxa.

Grècia

Amanda Tenfjord: ‘Die together’. Va deixar els estudis de Medicina quan una discogràfica la va fitxar al descobrir-la en un festival. Fins aleshores, la música era una afició per a ella. De pare grec i mare noruega, viu des de petita al país escandinau. En el seu tema canta sobre una relació a punt d’acabar.

Polònia

Krystian Ochman: ‘River’. Nascut als EUA, al si d’una família polonesa. Va saltar a la fama el 2020 al guanyar ‘La Voz’ de Polònia. L’art li ve de família: el seu avi va ser un tenor famós i els seus pares, ballarins. Ochman, de 22 anys, defensarà Torí una balada pessimista sobre l’oblit després de la mort.

Països Baixos

S10. ‘De diepte’. El nom real és Stien den Hollander. Va publicar el 2019 el primer àlbum. Té 21 anys i és bipolar, cosa que ha marcat poderosament la seva faceta com a compositora, ja que sempre escriu sobre els problemes mentals. A Torí ens cantarà, íntegrament en neerlandès, sobre la tristesa.

Noruega

Subwoolfer: ‘Give that wolf a banana’. Ningú sap realment qui és. El duo, format el 2021, actua amb unes màscares de llop grogues perquè diuen que venen de la Lluna. Sobre l’escenari també els acompanya un DJ vestit d’astronauta, la identitat del qual també és un misteri. Són un fenomen mediàtic al seu país.

Austràlia

Sheldon Riley: ‘Not the same’. Es va donar a conèixer el 2016, al participar en l’edició australiana de ‘Factor X’. Li van diagnosticar síndrome d’Asperger amb 6 anys. Riley competeix amb una cançó escrita per ell mateix durant la seva adolescència en què narra la seva infància dura. Destaca pel seu vestuari extravagant.

França

Alvan & Ahez: ‘Fulenn’. Alvan és multinstrumentalista de música electrònica; Ahez, un trio de noies que cultiven el folk. Elles cantaven juntes des del 2018 i es van unir a Ahez després de conèixer-lo en un bar l’estiu passat. El seu tema, en bretó, és una fusió d’estils i tracta sobre l’alliberament de la dona.