Del 10 al 27 de març

Dansa Metropolitana torna amb una programació espectacular

  • Shraron Eyal estrenarà al TNC ‘Aisha and Abhaya’, un coreografia creada per al Rambert Ballet on la dansa contemporània dialoga amb les animacions i el cine de Kibwe Tavares.

  • Dotze municipis, dos més que en l’última edició, ofereixen 300 propostes que van més enllà de l’espectacle en sala.

Dansa Metropolitana torna amb una programació espectacular

Foteini Christofilopoulou

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Primeres figures de la dansa nacionals i internacionals se citen en la nova edició de Dansa Metropolitana, que del 10 al 27 de març reuneix una mostra plural en estils de dansa –urbana, contemporània, clàssica, flamenc i el que aparegui– amb espectacles repartits per Barcelona i la seva àrea metropolitana. Dels 92 espectacles previstos, 58 són de Catalunya, 21 de la resta d’Espanya i 13 d’internacionals.

La sol·licitada coreògrafa israeliana Sharon Eyal estrenarà al TNC ‘Aisha and Abhaya’, un espectacle de l’aclamat Rambert Ballet coproduït amb el Royal Ballet de Londres, on 16 ballarins es fondran amb espectaculars projeccions del polifacètic cineasta Kibwe Tavares. ¿Qui hauria imaginat una cosa així quan es va posar en marxa la primera edició de Dansa Metropolitana fa cinc anys?

La cita, organitzada i coordinada per 12 municipis –després de sumar-s’hi Granollers i Sabadell, aquest any a Badalona, Barcelona, Cornellà, el Prat, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans– ofereix una programació brutal. Hi brillen tant noms consolidats com nous talents com Pol Jiménez.

El nord-americà Alonzo King, fundador del Lines Ballet, presentarà ‘The personal element’ i ‘Azoth’, i el belga Jan Martens i Grip/Dance farà el mateix amb ‘ Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones’, amb 17 ballarins d’entre 16 i 69 anys. Per part flamenca destaquen Jesús Carmona, amb ‘Baile de bestias’, i Rocío Molina, amb ‘Al fondo riela’. També hi haurà companyies històriques de dansa contemporània catalana com Mal Pelo amb ‘Highlands’, i coreògrafes consolidades com Lali Ayguadé amb ‘Hidden’, o Vero Cendoya amb ‘Bogumer (o fills de Lunatxarski)’. La mostra donarà a conèixer els treballs de col·lectius de Madrid com Mucha Muchacha i Kor’sia. Entre les coproduccions figuren el nou espectacle de Les Impuxibles, centrat en el suïcidi, i el solo de Pau Aran ‘Un cadavre exquis II’.

300 activitats

Per disfrutar de tot el festival serà necessari viatjar per l’àrea metropolitana. Les 300 activitats programades inclouen des d’espectacles en sala fins a propostes a l’aire lliure en espais no convencionals i projectes educatius, familiars i comunitaris. També hi ha dansa per disfrutar al cine tant en sala com casa, amb un festival de pel·lícules a Filmin.

Entre les novetats, s’ha de destacar la incorporació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Centre d’Arts Santa Mònica i l’IDEAL. En aquest últim s’estrenarà ‘Sokkyo’, proposta immersiva creada entre Brodas Bros i els artistes visuals Desilence. També l’artista multidisciplinari japonès Hiroaki Umeda barrejarà dansa i tecnologia digital amb projeccions a ‘Vibrance’ i ‘Media’.

Notícies relacionades

Tots els espectacles, creats en espais públics, la majoria a l’aire lliure, són gratuïts i s’integren sota el paraigua de ‘Confluències’. De tots el que més recorregut tindrà és ‘Migrare’, de la premiada Cia. Maduixa, especialistes en dansa sobre xanques que portaran el seu espectacle per tots els municipis implicats en Dansa Metropolitana.

«La mostra ha rebut un nou impuls amb l’arribada de dones joves a la gestió cultural en diferents municipis. La seva mirada és enriquidora per al projecte creat en col·laboració entre tots. A més, coneixen la dansa i no els fa por», ha destacat Cesc Casadesús, que des del primer dia va recolzar la iniciativa. La seva experiència, recollida com a responsable del Mercat de les Flors, primer, i del festival Grec, després, ha sigut clau per bastir un projecte que ja està consolidat.

Temes:

Dansa