Premis del cine espanyol

Tornen els Goya de l’(aparent) normalitat

  • Després del parèntesi de la cerimònia telemàtica del 2021 i la crisi derivada de la pandèmia, la gran festa del cine espanyol intenta recuperar el somriure en una gala que compta amb ‘El buen patrón’, amb les seves intimidadores 20 nominacions, com a gran favorita

  • El cine espanyol ressuscita amb projecció internacional després de la pandèmia

  • Pros i contres de les cinc pel·lícules nominades als Goya

Tornen els Goya de l’(aparent) normalitat

EPC

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fa dos anys, quan Pedro Almodóvar va triomfar en la 34 edició dels premis Goya amb el seu ‘Dolor y gloria’ res feia suposar que el món trontollaria tan sols un mes després i que res tornaria a ser com abans. En aquest interval de temps interminable que ens separa d’aquest moment i avui mateix, dia que se celebrarà una nova cerimònia presencial dels guardons que atorga l’Acadèmia, el cine espanyol ha hagut de patir en silenci la que probablement sigui una de les pitjors crisis de la seva història sense queixar-se massa perquè pràcticament tots els sectors estaven enfonsats en la misèria

Les absències més plorades

Però no és moment de compadir-se de les ínfimes xifres de taquilla, toca posar bona cara, somriure i desfilar a l’alfombra vermella. Això és el que s’intentarà en aquesta nova gala dels Goya que torna a la normalitat entre cometes després del parèntesi que va suposar la cerimònia telemàtica de l’any passat dirigida per Antonio Banderas i María Casado

Serà a València, al Palau de les Arts, i comptarà amb bona part dels guanyadors de la passada edició que no van poder recollir el seu premi a l’escenari, com és el cas de Patricia López Arnaiz (‘Ane’), Nathalie Poza i Rozalén (‘La boda de Rosa’), Pilar Palomero (‘Las niñas’), Mabel Lozano (‘Biografía del cadáver de una mujer’) i Salvador Calvo (‘Adú’). També hi haurà una important presència de l’audiovisual valencià (Inma Cuesta, Ana Milán, Arturo Valls, Paula Usero) i l’esperit de Luis García Berlanga segurament pul·lularà en l’ambient després de la celebració del seu centenari. 

Gala sense presentadors

No hi haurà presentadors o conductors oficials, i sí un munt de cares conegudes del nostre cine que aniran donant pas a les diferents categories. Com sempre, es barrejaran les noves generacions i les més veteranes. Unes representades per Jaime Lorente, Mina El Hammani, Carolina Yuste o Eduardo Casanova i. les altres, per Charo López, Vicky Peña, Ángela Molina, Belén Rueda, Juana Acosta, Carmen Machi o Najwa Nimri. També hi participarà Antonio Banderas, la cineasta afganesa Sahraa Karimi i hi haurà actuacions musicals. Per ara, han confirmat la seva assistència Joaquín Sabina, Leiva i Luz Casal i com a última novetat, C. Tangana amb la trombonista catalana Rita Payés. A més, l’esdeveniment s’obrirà amb un número protagonitzat per Bebe, Jedet i Cristina Castaño. L’humor serà cosa del duo Pantomima Full, format per Alberto Casado i Roberto Bodegas, a través d’un dels seus esquetxos. 

A més, per l’alfombra vermella també desfilaran les estrelles nominades en aquesta edició, que aportaran tot el glamur a l’esdeveniment més important del cine espanyol. De Milena Smit i Aitana Sánchez Gijón (‘Madres paralelas’) a la parella del moment, Penélope Cruz i Javier Bardem, passant per Luis Tosar i Blanca Portillo (‘Maixabel’) i els joves Chechu Salgado (‘Las leyes de la frontera’), Jorge Motos (‘Lucas’), Ángela Cervantes (‘Chavalas’) i Almudena Amor (‘El buen patrón’).

Dos dels moments més esperats de la nit, sens dubte, seran els que corresponen als Goya d’honor, el de José Sacristán, i l’acabat d’inaugurar guardó internacional, que anirà a parar a Cate Blanchett, que, amb Penélope Cruz i Javier Bardem, portarà Hollywood a València. L’actriu serà la protagonista de la pròxima pel·lícula de Pedro Almodóvar, l’adaptació de la novel·la de Lucía Berlín ‘Manual per a dones de fer feines’, notiu pel qual estrenarà per partida doble vinculació amb el nostre país. 

La cerimònia començarà a retransmetre’s a les 22 hores, serà dirigida per Dani de la Torre (‘La unidad’), amb guió de Bárbara Alpuente, Ángela Armero, Nuria Roca i Alberto López, i el primer dels 31 premis a entregar-se serà el de millor so. 

‘El buen patrón’ mana

Notícies relacionades

Quant als favorits, sembla que no hi haurà gaires sorpreses després que ‘El buen patrón’ es convertís en la pel·lícula més nominada de la història d’aquests guardons, amb 20 candidatures. Seria molt estrany que no arrasés, fins i tot més del que ho va fer fa 20 anys ‘Los lunes al sol’, que es va emportar cinc premis.

¿Aconseguirà ‘El buen patrón’ superar el rècord de les 14 estatuetes que va aconseguir ‘Mar adentro’? Aquesta sembla que és una de les grans incògnites. També faltaria saber si per primera vegada Penélope Cruz i Javier Bardem recolliran junts una estatueta, ella per ‘Madres paralelas’ i ell per ‘El buen patrón’. De moment, l’únic clar és que els quatre espanyols que opten a un Oscar aquest any estaran presents a la cerimònia dels Goya, és a dir Penélope Cruz, pel seu paper de Janis a la pel·lícula de Pedro Almodóvar; Javier Bardem, per ‘Ser los Ricardos’; Alberto Iglesias, per la banda sonora de ‘Madres paralelas’, i Alberto Mielgo, pel curtmetratge d’animació ‘El limpiaparabrisas’.