Programació

Foto Colectania, 20 anys divulgant la fotografia

  • Chema Madoz i Helena Almeida, Chambi i Carrie Mae Weems protagonitzaran les exposicions d’una temporada d’aniversari durant la qual la fundació ampliarà els membres del patronat

Foto Colectania, 20 anys divulgant la fotografia

Martín Chambi

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb exposicions de mestres de la fotografia com el madrileny Chema Madoz (1958) juntament amb la portuguesa Helena Almeida (1934-2018), del peruà Martín Chambi (1891-1973) i de l’artista nord-americana Carrie Mae Weems (1953), Foto Colectania celebra els seus 20 anys d’existència, des que el 31 de gener de 2002 obrís les seves portes a l’antiga seu del carrer Julián Romea, al barri de Gràcia, a Barcelona. 

Des del 2017 instal·lat en el que va ser la centenària Comercial de Guarnicionería, sota els Porxos de Fontseré, al passeig de Picasso del Born (trasllat que el primer any els va portar a doblar visitants i tenir més públic local del previst), el centre, pioner a la ciutat, naixia fa dues dècades de l’afany personal del seu fundador i actual president, el col·leccionista Mario Rotllant, per crear una col·lecció de fotografia que el país no tenia, amb «una vocació pública» de divulgació i la voluntat de ser «útil a la societat».  

Rotllant, que va començar comprant dues fotos de Madoz, va apostar pels fotògrafs «en un moment en què hi havia poquíssimes galeries que els representessin», en què «la fotografia estava subvalorada». L’«assignatura pendent», afegeix, era «donar a conèixer la fotografia espanyola a l’estranger». 

Al costat del fundador, expliquen el seu director, Pepe Font de Mora, i la seva directora artística, Irene de Mendoza, que la Fundació Foto Colectania compta avui amb les aportacions de 500 Socis i Amics, amb una col·lecció d’unes 3.000 fotos originals de més de 80 autors espanyols i portuguesos, alguns de molt ben representats, com Joan Colom i Madoz, a més de la donació de l’arxiu Paco Gómez (1.000 còpies a més de negatius). Amb motiu de la celebració, es realitzaran durant aquests mesos visites guiades a la cambra que guarda la col·lecció.

En aquests 20 anys han realitzat 60 exposicions (a més d’organitzar-ne 130 d’itinerants) i aquest 2022, amb un pressupost de 650.000 euros (només entre un 10 i un 15% provenen d’ajudes de l’ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Cultura), quan acabi l’actual mostra, ‘Face control’ (fins al 20 de març), podran veure’s en una nova exposició més de 100 fotos ‘vintage’ de l’artista d’origen indígena Martín Chambi al costat de les d’altres fotògrafs que van documentar els Andes peruans en la seva mateixa època, a principis del segle XX. Les peces, que arribaran de la Col·lecció Jan Mulder, reivindiquen el passat prehispànic, amb ruïnes inques o la vida en les comunitats andines. 

De juny a setembre una altra mostra reunirà dos dels fotògrafs de la col·lecció, Madoz i la lisboeta Helena Almeida, buscant punts de trobada entre l’obra en blanc i negre del madrileny, que juga amb ironia amb la imaginació, les paradoxes i metàfores, i la de la desapareguda portuguesa, la fotografia de la qual comparteix protagonisme amb el disseny, la pintura, l’escultura o les ‘performances’. 

Notícies relacionades

Serà a l’octubre (i fins al gener del 2023) quan, en línia amb la política de col·laboracions amb altres centres, arribarà l’exposició sobre l’artista multidisciplinària Carrie Mae Weems, comissariada per Elvira Dyangani Ose, actual directora del Macba, que es podrà veure simultàniament al centre KBr de la Fundació Mapfre. Revisarà cronològicament els 40 anys de carrera de la fotògrafa d’Oregon, remarcant el seu enfocament avançat al seu temps destacant temes com la raça, el gènere, la diferència de classes o la política.  

Ampliació del patronat

Amb la mirada posada en el futur, si en els últims anys s’havia prioritzat, explica Rotllant, la divulgació de la col·lecció en detriment de la compra, d’ara endavant es reforçarà l’adquisició de noves fotos i fotollibres. Ara, després d’aconseguir «un equilibri pressupostari gràcies a les aportacions de Socis i Amics, espónsors...», ha anunciat l’ampliació de l’actual patronat a entre 8 i 14 membres, que serà efectiu en un parell de mesos.