La polèmica del Benidorm Fest

TVE revela que Chanel va aconseguir el 4% del vot popular davant el 70% de Tanxugueiras

La cadena ha celebrat una roda de premsa d’urgència per respondre als dubtes sobre les puntuacions

TVE revela que Chanel va aconseguir el 4% del vot popular davant el 70% de Tanxugueiras
1
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que saltés la polèmica pel triomf de Chanel Terrero al festival Benidorm Fest, encarregat de seleccionar el candidat o candidata a representar TVE a Eurovisió, gràcies a la puntuació del jurat professional, TVE ha rebut nombroses acusacions de tongo per considerar-se que la guanyadora no havia rebut el favor del públic popular. I aquesta sospita s’ha confirmat amb dades: Chanel només havia aconseguit un 3,97% del vot del públic de forma telemàtica, mentre que el trio Tanxugueiras havia recollit el 70, 5%. Rigoberta Bandini, per la seva banda, havia quedat en tercera posició amb un 18,08%. I el mateix ocorria amb el vot demoscòpic, el que representa una petita mostra de la societat espanyola, ja que el 14,59% (2,758 vots) se l’emportava el trio gallec, mentre que Chanel va aconseguir el 13,88% (2.624). 

En una roda de premsa convocada amb urgència tres dies després que es desencadenés la polèmica, en la qual es volia respondre els aspectes considerats com a més opacs del procediment, TVE també ha donat a conèixer que dels 192.000 vots totals, 41.620 van anar a parar a la candidatura de les gallegues i a distància la va seguir Rigoberta Bandini i el seu ‘Ay mamá’, que en va recopilar 6.266.

María Izaguirre, directora de comunicació i participació de RTVE, ha desglossat, amb l’ajuda d’Antonio Morales, secretari de RTVE les dades sobre les votacions que havien obtingut els vuit finalistes que van defensar la seva candidatura dissabte passat. Izaguirre ha aprofitat per defensar la independència dels membres del jurat, que havien de donar un 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 i 2 punts segons la seva valoració. Per això va fer un «desglossament anònim», és a dir, sense donar els seus noms, sinó una numeració de l’1 al 5 per referir-s’hi. I que en el cas de Chanel en va sumar 51, cosa que li va donar el triomf.

Notícies relacionades

Izaguirre, que va defensar que «la múscia espanyola ha sigut i és l’única candidata», i ha demanat així mateix respecte per al jurat professional, «que té una moral i independència que està fora de tot dubte».