Amb 50 anys

Mor la cantant cubana Suylén Milanés, filla de Pablo Milanés

L’artista va tenir un accident cerebrovascular

Mor la cantant cubana Suylén Milanés, filla de Pablo Milanés
3
Es llegeix en minuts

La cantant i productora musical Suylén Milanés, filla del reconegut cantautor cubà Pablo Milanés, va morir aquest diumenge per un accident cerebrovascular, va informar la discogràfica estatal EGREM.

Suylén, un de les tres filles del matrimoni de Pablo Milanés i Yolanda Bennet, havia desenvolupat una àmplia carrera en l’àmbit musical en els seus 50 anys i s’havia llaurat un nom propi al món cultural cubà.

«Amb profunda pena hem conegut avui la mort de Suylén Milanés, destacada intèrpret i productora musical. Diem adeu a aquesta dona apassionada, emprenedora i talentosa. Molta llum per a la seva ànima», va escriure EGREM a Twitter.

«El seu cor ha deixat de bategar fa poques hores», va escriure Nancy Pérez Rey, actual dona de Pablo Milanés, qui va afegir que el pare de la difunta no anirà de moment a Cuba –està a Espanya– per motius de salut.

L’artista estava ingressada des de dijous passat en una sala de cures intensives de l’Institut Nacional de Neurologia i Neurocirurgia de l’Havana i des del seu ingrés va ser diagnosticada amb greus afectacions cerebrals i un pronòstic «irreversible», segons van explicar a Efe fonts familiars.

Aquell dijous la notícia va circular immediatament en mitjans digitals independents i a les xarxes socials, on es van multiplicar els desitjos de millora de la seva salut.

Trajectòria

Milanés estava considerada com una incansable i pròdiga creadora, que va apostar per la música alternativa de factura nacional, en especial l’electrònica i els cants afrocubans.

Ella va ser la presidenta i organitzadora del festival de la música electrònica cubana Eyeife, que cada Cap d’Any inundava la seva seu al parc havà Almendares, en les seves últimes versions celebrat de manera ‘online’ a causa de la pandèmia de la covid.

El 2009 Suylén va assumir la direcció de l’Oficina Proposiciones, adscrita a la institució cultural PM Records, fundada el 1998 pel seu pare, un espai des del qual es realitzen produccions musicals, discogràfiques i audiovisuals, el disseny i implementació de campanyes publicitàries, desenvolupament d’identitats corporatives i organització d’esdeveniments en general, entre altres serveis.

Alhora la dinàmica artista era la veu líder de l’agrupació musical Yarini’s Sessions, amb Daima Falcón (cor), Hansel Arrocha (guitarra), Yandiel Cruz (baix), Diana Ruz i Pedro Gutiérrez (bateria). També va col·laborar amb el grup Tesis de Menta, entre d’altres.

Va ser així mateix la creadora del projecte Somos, en què va reunir set dones emprenedores en diversos àmbits de l’univers musical: empresàries, productores, vocalistes, compositores, tècniques de so, ballarines i directores.

«Donar llum» a les dones

Milanés va explicar en una entrevista que amb aquest projecte pretenia «donar llum» al paper de les dones a través de la posada en escena, la formació i la sensibilització a les més joves, «impulsant-les que persegueixin els seus somnis», creant un espai on les dones i també els homes poguessin promoure la música alternativa en igualtat de condicions.

En la seva versió del 2020, el festival Eyeife es va centrar en el tema de les dones en la música, amb àmplia presència de dones DJ, i llavors la seva presidenta va explicar que el volia sumar al projecte Somos.

«Sobretot m’interessa visibilitzar el projecte a través de totes les vies possibles per després materialitzar-lo en diversos fòrums de l’escena cubana. Perquè Eyeife és fusió electrònica amb qualsevol gènere i qualsevol manifestació artística. Somos és el mateix però rock amb electrònica alternativa», va assenyalar.

Notícies relacionades

Somos, l’última iniciativa a què va dedicar les seves energies, va empènyer la producció d’un àlbum d’estudi –amb una dotzena de temes– en aliança amb l’empresa PM Records i amb el recolzament del músic i productor Athanai Castro, reconegut pel seu treball en solitari i amb figures com Rosario Flores i la seva germana Lynn Milanés.

Milanés tenia dos fills, Pablo i Camila, fruit dels seus respectius matrimonis amb Mauricio Renteria i Camilo Guevara, fill del guerriller argentinocubà Ernesto ‘Che’ Guevara.

Temes:

Cuba