Una edició d’aniversari

El suïcidi juvenil i un nen del carrer protagonitzen el 30è premi Edebé

Les novel·les ‘Un ewok en el jardín’, de Pedro Ramos, i ‘Rey’, de Mónica Rodríguez, que tracten totes dues temes de crua realitat, guanyen el veterà guardó de literatura infantil i juvenil

El suïcidi juvenil i un nen del carrer protagonitzen el 30è premi Edebé

EDEBÉ

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Rey’, de Mónica Rodríguez, basada en la història real d’un nen del carrer adoptat per una manada de gossos salvatges, i ‘Un ewok en el jardín’, de Pedro Ramos, que aborda el suïcidi en l’adolescència, són les obres guanyadores del premi Edebé de literatura infantil i juvenil en la seva edició del 30è aniversari. Les dues novel·les, d’autors de llarga trajectòria, arribaran a les llibreries al març.

‘Rey’, la novel·la de Mónica Rodríguez (Oviedo, 1969) ha aconseguit el guardó en la categoria infantil (dotada amb 25.000 euros) amb una història inspirada en un fet real, la d’Ivan Mixukov, que amb cinc anys, a l’empobrida Rússia de principis dels 90, va acabar vivint al carrer i va sobreviure gràcies que el va adoptar una manada de gossos, una cosa que per desgràcia no va ser un cas excepcional.   

«Vaig voler posar-me a la pell d’aquest nen, entendre què sent un nen abandonat per l’ésser humà, per algú de la seva pròpia espècie, i que es veu rescatat de la soledat, el fred i la fam per uns gossos, què sent quan mira als ulls una gossa que l’ajuda a sobreviure», ha explicat l’escriptora després d’anunciar-se els premis, sobre la història d’aquest ‘Mowgli de la taigà’, que escrivia mentre mirava als ulls el seu propi gos, el Poe. «Em va commoure i em va fer reflexionar», ha assenyalat Rodríguez, autora de més de 70 llibres i amb premis en el seu historial com l’Anaya, el Gran Angular o el Cervantes Chico. La novel·la, per a nens a partir de 10 anys, parla «dels gossos sense humanitzar-los, entenent com poden adoptar un nen».

Depressió i esperança  

També dura, i recomanable per a adults, és ‘Un ewok en el jardín’, amb què l’escriptor, publicista i autor d’una obra de teatre i diverses sèries de televisió Pedro Ramos (Madrid, 1973) ha guanyat en la categoria juvenil (dotada de 30.000 euros). Amb aquest text s’acosta amb valentia a la depressió i al suïcidi, principal causa de mort natural en l’adolescència. Aconsella l’escriptor, davant els dubtes de molts professors d’escoles i instituts, «no amagar mai un intent de suïcidi, sinó portar-lo al primer pla i parlar-ne per prevenir que pugui repetir-se». 

Notícies relacionades

Ramos no es va posar límits. «Em vaig ficar al cap del David, un jove de 16 anys que surt rumb a un pont per posar fi a la seva vida, però a qui en el trajecte passen una sèrie de circumstàncies que fan que vagi postergant aquesta decisió». El missatge que transmet és que sempre hi ha motius per continuar vivint. «L’únic que ens salva és l’amor. El dolor no és etern, sempre passa, sempre hi ha una alternativa, una esperança, tot i que no la vegem. Sempre hi ha un ewok al jardí», ha assenyalat l’autor. En el relat, ha apuntat, té un paper decisiu el Juan, un paio una mica esquerp que treballa en una cimentera i viu envoltat de llibres. 

30 anys de premi

A aquesta 30a edició del premi Edebé s’han presentat 239 originals d’Espanya i Amèrica Llatina (140 en la categoria infantil i 99 en la juvenil). El primer guanyador, fa 30 anys i gràcies a ‘El príncep de la boira’, va ser un llavors encara desconegut Carlos Ruiz Zafón. Tres de les obres guardonades en aquestes tres dècades –‘L’illa de Bowen’, de César Mallorquí; ‘Paraules emmetzinades’, de Maite Carranza, i ‘L’efecte Frankenstein’, d’Elia Barceló– han merescut després el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil.